Hlavní obsah
Článek

Skladatel, zpěvák a klávesista Lešek Semelka (69) prodělal před třemi lety mozkovou příhodu. K mrtvici přispěla jeho špatná životospráva, šedesát cigaret denně, stres a velké pracovní vytížení.

A nepomohlo mu ani to, že sportoval (tenis, fotbal). Po mrtvici se naštěstí dal do pořádku a radikálně změnil svůj život. Na chvíle, kdy mu šlo o život, Semelka zavzpomínal v pátečním pořadu České televize 13. komnata.

Oblíbenému muzikantovi se udělalo zle při venčení psa v parku. Špatně se ale cítil už několik dní před tím.

„Dohráli jsme koncert a já jsem byl úplně vyřízený, nemohl jsem ani jít, dosedl jsem do auta jako polomrtvý člověk, dva dny jsem se regeneroval, jak kdybych se vrátil z kamenolomu,“ vzpomínal zpěvák. Pár dní nato šel na osudnou procházku se psem.

„Cítil jsem se strašně, říkal jsem si, že snad sebou říznu, a tak jsem se usadil na lavičku. Seděl jsem asi pět minut, pokusil jsem se vstát a najednou jsem se zřítil, protože mě vůbec neudržely nohy,“ líčil. Naštěstí si ho všimla duchapřítomná paní, která ihned zavolala záchranku. Do nemocnice ho přivezli ve vážném stavu. Měl pokleslý koutek a oslabené končetiny.

„Lékaři mi říkali, že je možné, že jsem neměl tu mrtvici na procházce se psem, ale že jsem ji měl několik dní před tím,“ dodal Semelka, který se z mrtvice zotavoval tři čtvrtě roku.

Mozková příhoda ho nakonec donutila změnit životní styl. Přestal pít alkohol, omezil kouření a před rokem se s manželkou odstěhoval na vesnici, kde našel potřebný klid.

Reklama

Další články

Načítám