Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Heda Čechová (87) patřila k našim legendárním hlasatelkám a herečkám. Během svého života se však tato vitální žena musela vyrovnat s neuvěřitelným množstvím osobních tragédií, které započaly už v mládí.

Její otec Jaromír Šimandl působil jako správní ředitel rozhlasu. Pak však přišel únor 1948 a komunistický převrat. Šimandl byl z rozhlasu vyhozen a nastoupil pracovat do drůbežárny. S nastalou situací se však tatínek Hedy Čechové těžko smiřoval a nakonec spáchal sebevraždu.

S další ztrátou se úspěšná hlasatelka musela vyrovnat v roce 1965, když tehdy v západním Německu beze stopy zmizela její o čtyři roky mladší sestra Blanka i s manželem.

K osobním tragédiím se přidala i ta profesní. Po roce 1968 jí byla komunistickým režimem zakázána činnost. Žena, která ve své době patřila k ideálům ženské krásy, kvůli svému postoji k okupaci sovětských vojsk zmizela z televizních obrazovek a musela se rozloučit s milovanou prací hlasatelky.

Když jí bylo 48 let, prodělala vážné zhoubné onemocnění. Lékaři jí po operaci nedávali moc šancí, ale optimisticky naladěná paní Čechová nad nemocí vyhrála.

K té nejhorší životní události ale teprve mělo dojít. V březnu roku 2013 zemřel na rakovinu, tzv. Lynchův syndrom, její syn Vladimír Čech (†61), který se do povědomí diváků dostal jako moderátor televizní soutěže Chcete být milionářem?.

Na svého milovaného syna paní Heda zavzpomínala také v pokračování pořadu 13. komnata (Česká televize uvede v pátek). Populární hlasatelka se po rozvodu starala o syna od jeho sedmi let sama. S Vladimírem měla velmi krásný a vřelý vztah. V bytě jí ho dodnes připomínají četné fotografie a výstřižky z novin. Sleduje také reprízy Chcete být milionářem?, díky čemuž má syna denně „naživo“ u sebe doma.

„Mám ho tady kolem sebe, protože mi to pomáhá, chvílemi je mi smutno, ale já se tím těším,“ prozradila paní Heda, která v úctyhodném věku ještě nedávno pracovala - namlouvala knihy pro nevidomé. Největší radost jí v současnosti dělají především čtyři vnoučata.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám