Hlavní obsah
Článek

V květnu ve Stockholmu proběhne Eurovision Song Contest, kde o vítězství budou soupeřit zástupci 42 účastnících se zemí (43. země, Rumunsko, byla ze soutěže vyloučena kvůli nezaplacení několikaletého dluhu Evropské vysílací unii). Českou republiku bude reprezentovat Gabriela Gunčíková (30) s písní I Stand, která se jako štíhlá vysoká pohledná blondýnka mezi zástupkyněmi něžného pohlaví v soutěži rozhodně neztratí.

Pro nás tzv. exotickou krásu bude zastupovat například zpěvačka z Ázerbájdžánu Samra Rahimli, která kariéru nastartovala v roce 2012 jako šestnáctiletá, kdy se účastnila národního kola pro výběr soutěžícího do Eurovize. Vyšlo to až letos.

Jako topmodelka Kendall Jenner zase vypadá zástupkyně Itálie Francesca Michielin. I ta svou kariéru zahájila již v 16 letech, a to vítězstvím v italském X Factoru. „Mou hudbu bude poslouchat obrovské a rozmanité publikum z celého světa. Je to čistá radost, oslava, a je úžasné být toho součástí,“ řekla ke své účasti.

Ve výčtu nemůže chybět ani maltská zpěvačka Ira Losco, kterou mohli diváci České televize vidět minulou sobotu v pořadu Pomozte dětem, v němž zazpívala soutěžní píseň pro Eurovizi Walk On Water. Zrzky zastoupí reprezentantka z Moldavska Lidia Isac, která kariéru zahajovala již jako třináctiletá.

Výkony účastníků letošního ročníku budou moci diváci sledovat 10. a 12. května během semifinále na ČT2 (Gunčíková vystoupí v prvním kole), finále odvysílá 14. května první program České televize.

I v tomto roce zasedne v České televizi národní porota, která po zhlédnutí soutěžních vystoupení rozdělí 1 až 8, 10 a 12 bodů deseti písním. Tyto body pak budou přičteny k bodům vzešlých z hlasování diváků (Česká republika může získat body pouze od ostatních zemí - pozn.). Členy poroty budou hudební publicista, rozhlasový moderátor a průkopník diskoték u nás Miloš Skalka (předseda poroty), režisérka přímých přenosů, hudebních pořadů, koncertů, videoklipů atd. Markéta Nešlehová, produktová manažerka Warner Music Czech Republic a publicistka Marcela Kočandrlová, dramaturg, producent a moderátor Pavel Anděl a hudební dramaturg Českého rozhlasu Petr Král.

Reklama

Další články

Načítám