Hlavní obsah
Článek

Londýnská čtvrť Notting Hill ztrácí jeden ze svých symbolů a už nikdy nebude jako dřív. Myslí si to alespoň někteří místní obyvatelé poté, co zjistili, že slavné nezávislé knihkupectví Travel Bookshop, které inspirovalo mimo jiné i tvůrce romantické komedie Notting Hill s Hughem Grantem (50) a Julií Roberts (40) v hlavních rolích, definitivně končí. Obchod to po 32 letech provozu oznámil na svých facebookových stránkách.

„Dnes začíná dvoutýdenní výprodej před uzavřením. Jsou to smutné dny, my tu ale budeme s úsměvy na tvářích,“ napsali provozovatelé knihkupectví v pondělí na svůj Facebook. Fanoušci jsou v naprostém šoku. „Nemohu uvěřit, že Travel Bookshop zavírá, Notting Hill už nikdy nebude stejný,“ reagovala jedna z fanynek. „Jsem z toho opravdu smutná,“ napsala další.

Podle serveru Standard.co.uk se se ztrátou svého oblíbeného místa odmítla smířit skupina básníků a spisovatelů, kteří jsou podle svých slov dokonce ochotni v knihkupectví pracovat zdarma, pokud se najde někdo, kdo nerentabilní obchod koupí.

„Obchod je velmi oblíbený, právě proto jsme nabídli, že zde budeme zdarma pracovat,“ prohlásila básnířka a novinářka Olivia Cole (30). Standard.co.uk uvedl, že už se objevili dva potenciální kupci, jejichž identita ale nebyla známa.

Legendární Travel Bookshop je sice oblíbeným místem nejen londýnských intelektuálů a milovníků knih, to jej však nezachránilo od hrozivých obchodních ztrát. Podle posledních informací má knihkupectví dluhy ve výši 42 tisíc liber (přes 1,1 miliónu korun). Důvod ztrátovosti je možná stejný, jako ve filmu Notting Hill. Malé obchody nejen s knihami jsou totiž válcovány obchodními řetězci, které mohou nabízet širší sortiment zboží za nižší ceny.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám