Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Ladislav Špaček je jedním z našich nejznámějších odborníků na společenské chování, ale i mistr Etiketa se občas dostane do úzkých. Na křtu své poslední knihy Etiketa do kapsy se nám bývalý tiskový mluvčí prezidenta Václava Havla přiznal, že byl společenskými konvencemi zahnaný do kouta. Špaček nám popsal nemilou situaci, která ho potkala na společenské snídani v jednom z nejluxusnějších pražských hotelů.

„Jídelním lístkem jsem převrhl číši s pomerančovým džusem na kravatu a na prsa. Naštěstí si toho nikdo nevšiml a tak jsem zmizel na toaletu, vysušil jsem potřísněné oblečení pod sušákem, vrátil jsem se, dosnídal a byl jsem spokojený, jak jsem vyvázl bez úhony,” popisuje Špaček historku a dodává pointu: „Když jsem vycházel z hotelu, tak jsem říkal kolegovi, ’to bys nevěřil, co se mi stalo během snídaně’. On mi odpověděl, že můj kotrmelec zaregistroval nejen on, ale všichni ostatní. Všichni moji kolegové u stolu ale dodrželi to, co etiketa ukládá, tedy chovat se v takových situacích jakoby nic, abychom nešťastníka neuvedli do tísně.”

Nejen tuto důležitou společenskou poučku, ale mnoho dalších prý najdete ve Špačkově zmíněné knize. „Už jsem napsal tlusté knihy pro manažery, pro studenty, pro děti, pro mládež, pro celou rodinu. Myslím, že jich bylo minimálně dvacet. Tahle kniha je ale první knihou pro všech deset milionů lidí, kterou není třeba celou číst, ale v případě potřeby nalistovat určitou kapitolu s návodnou fotkou a poučením v několika bodech. Myslím, že se to podařilo,” říká spokojeně Ladislav Špaček.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám