Hlavní obsah
Článek

Všichni fanoušci před dvěma lety zesnulé Ivety Bartošové (†48) v pátek osmého dubna budou zapalovat svíčky. V ten by totiž pěnici s tak zajímavým a divokým životním příběhem bylo padesát. Místo oslav půjde ale o tichou a smutnou vzpomínku. Co všechno Iveta vlastně zažila? Hlasujte také v anketě na konci článku.

Iveta měla dar okouzlit úplně všechny, i svoje největší kritiky. A to nemluvíme o období kolem roku 1992, kdy si její fotky statisíce chlapů lepily do skříněk. Byla to největší bohyně krásy republiky! Tehdy byla partnerkou Ladislava Štaidla, s nímž má dnes už dospělého syna Artura, fanoušci si ale jistě vybaví i její první lásku s Petrem Sepéšim.

Jenže krása není všechno. Tak komplikovanou osobnost, jakou byla ona, aby jeden pohledal. Lidem buď naprosto důvěřovala, nebo se jich bála. Bála se ostatně i sama sebe. Byly chvíle, kdy nekompromisně zatočila se svými démony, vstala z popela a sekýrovala všechny kolem sebe, pak ale zase klopýtla a stávala se poslušnou loutkou čím dál větších divnolidí. Říká se, že hlavně s výběrem partnerů měla většinou velmi špatnou ruku.

Na sklonku života se do propadlišť dostávala zpět stále častěji. Z posledního dna se bohužel nedokázala vyhrabat.

„Ivetu jsem měl strašně rád a často na ni vzpomínám s láskou. Byla fantastická. Působila na mě tak, že i když všem rozdávala radost svým zpěvem a okolo sebe házela úsměvy, uvnitř byla strašně smutná. Přestože si život nedokázala užít, měla sílu podělit se s ostatními o svůj dar. Vypadala do konce nádherně a myslím si, že kdyby se dožila padesátky, měla by stále princeznovský look,“ říká jeden z posledních Ivetiných spolupracovníků Jarek Šimek.

Iveta se narodila v Čeladné nedaleko Frýdku-Místku, má o patnáct minut starší sestru Ivanu. O mamince ve svých horších chvílích říkala, že vždy ségru upřednostňovala, tu ale její slova hluboce zraňovala. Její otec byl těžký alkoholik a právě odtamtud podle názoru mnohých vychází Ivetiny sklony k závislostem různého druhu. Právě alkohol se otci stal nakonec i osudným, na jeho hrob pak zpěvačka před televizními kamerami slibovala, že ona to na rozdíl od něj zvládne.

I když posledních asi osm let jejího života, alespoň co se pěvecké kariéry týče, bylo nešťastných, nikdo už jí neodpáře, že pro československou popmusic udělala spoustu nezapomenutelných songů.

Nejlépe každý uctí její památku tím, že si dnes pustí jednu z jejích pecek. Která bude ta vaše?

Kterou píseň od Ivety Bartošové máte nejradši?
Dva roky prázdnin
4,8 %
Hej, pane diskžokej
3,2 %
Knoflíky lásky
8,6 %
Láska má je zákon
3 %
Léto
12,8 %
Málo mě zná
4,4 %
Nekonečná
2,6 %
Tři oříšky
36,7 %
Víš, lásko
23,9 %
Celkem hlasovalo 36033 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám