Hlavní obsah
Článek

Jako by to bylo před rokem, co jsme s herečkou Jiřinou Bohdalovou slavili její osmdesátiny. V květnu už jí přitom bude osmdesát pět. A stále je vitální. Z dárků ji nejvíc potěšil film režiséra Zdeňka Zelenky Každý milion dobrý, který jí napsal na tělo. "Co už taky ve svém věku potřebuju," smála se Jiřina.

Pan režisér Zdeněk Zelenka říkal, že vám dal k narozeninám film, protože nic jiného nepotřebujete. Nelhal?

Opravdu ne. V těchhle letech už člověk potřebuje hlavně zdraví. Ale když přijde něco navrch, jako je tenhle film, myslím si, že je to dárek nad dárky.

Není škoda, že je to jen pro televizi, a nebude se promítat v kinech?

Já to nerozlišuju. A možná to je pro tu televizi lepší, protože to diváci uvidí najednou, protože to je na Prvního máje, kdy je svátek, a lidi nikam nemusejí. Tak si to třeba pustí. Anebo se to dá opakovat.

Téma je společensky závažné, zabývá se vztahem dospělých dětí ke stárnoucím rodičům. Co jste mu říkala?

Je to dnešní téma a mnoho lidí třeba prochází podobnými problémy. Má to tak být, že se tyhle věci mají ukazovat právě ve hrané formě. Aby to na lidi dopadlo a uvědomili si, že se to nedělá.

Snímek postrádá happy end. Myslíte, že je to dobře?

Za to můžu já. Nechtěla jsem, aby tam byl happy end. Ať je to na lidech, jestli je to zasáhne. Lidi jsou chytří. Svůj pocit si přetaví v ten konec, jak by si přáli, aby to dopadlo.

Vzhledem k tomu, že máte úžasnou dceru, asi si těžko dokážete představit, jak by vám v situaci vaší hrdinky, kterou se snaží rodina zbavit svéprávnosti, bylo...

Při dobré fantazii, kterou má mít každý herec jako předpoklad ke své profesi, tak si to představit dokážu. A naprosto s tou postavou souhlasím. Naštěstí jsem se s něčím podobným nesetkala ani ve svém okolí, ale vím, že se to stává stále častěji. A doufám, že se mi nic takového nikdy nestane.

Jak jste na tom s dalšími pracovními nabídkami?

Pořád hraju úspěšně divadlo a teď budu dělat malinkou roli u Jiřího Stracha v Andělovi Páně. Ale to je spíš barva do toho filmu. Udělám to ráda, protože on mi dával také krásné filmové dárky celá léta.

Jak vnímáte vaše další jubileum?

Ono to tak uteklo, jako by mi bylo osmdesát před rokem a ne před pěti. Naštěstí jsem se dožila o pět let víc ve zdraví. Což bych chtěla vzkázat všem. Jsem zdravá. To by člověk nemohl projít nemocnicí ani na prohlídku, aby se pak někde v bulváru nedočetl, že je nemocný. Takže jsem zdravá a doufám, že se ještě dožiju za pět let i dalších opravdových kulatin a řekneme si spolu, že nám to zase uteklo, jako bychom tenhle rozhovor dělali loni.

Snad se do té doby dožijete i nějakých těch pravnoučat, ne?

To nezáleží na mně, ale na vnucích. A zatím to nevypadá.

Nechtěla byste si ještě někde zahrát i s dcerou?

To víte, že jo, když to bude dobrý. Já už se teď dávám jenom na kvalitní scénáře. Na víc nemám čas.

Jak a kdy odpočíváte?

Nikdy. Svým způsobem mám pořád aktivní odpočinek. To je ta rada, jak se dožít vysokého věku.

Reklama

Další články

Načítám