Hlavní obsah
Článek

Sběratelka Slavíků Lucie Bílá, vlastním jménem Hana Zaňáková, patří bezesporu k našim nejúspěšnějším zpěvačkám polistopadové éry.

Zpěvačka s obří pusou, která patří k českým popovým stálicím, dnes slaví už padesáté narozeniny, ale pořád se udržuje v perfektní formě a symbolicky v den svých narozenin vydává album s příznačným názvem Hana. Na proměny Lucie Bílé (57) se podívejte v naší galerii.

Osmnáctinásobná Slavice se vyučila dámskou krejčovou. Poprvé se na hudebních pódiích objevila nikoliv jako popová diva, ale coby drsná rockerka. Hrála v kapelách Rock-Automat, Arakain a Vitacit. Na metalovou kapelu Arakain dodnes nedá dopustit, o čemž svědčí i to, že s nimi jezdí na turné.

Svět popu pro ni objevil až producent Petr Hannig, který Haně Zaňákové vymyslel pseudonym Lucie Bílá a napsal pro ni písničky Neposlušné tenisky či Horší než kluk. Na velkou slávu si ale buclatá zpěvačka ve vytahaném svetru a s trvalou na hlavě musela ještě pár let počkat.

Hvězdnou kariéru odstartovala zejména díky spolupráci s Ondřejem Soukupem (72) a Gabrielou Osvaldovou (70), kteří pro Lucii Bílou napsali a složili její největší hitovky. Vzpomeňme například na šlágry Láska je láska, Trouba či Haňa Zaňa.

Netrvalo dlouho a Bílá excelovala také v muzikálech (Dracula, Johanka z Arku, Carmen a mnoho dalších). Několikrát se objevila také na filmovém plátně (například Čas dluhů, Babovřesky, V peřině).

Rodačce ze středočeských Otvovic se v pracovním životě daří téměř vše, na co sáhne. Ba co víc, nekorunovaná královna českého popu se neustále udržuje na výsluní, a zatím se nenašel nikdo, kdo by ji z trůnu mohl sesadit.

Je to až neuvěřitelné, ale Českého slavíka Lucii Bílé dokázala v novodobé éře sebrat jen Aneta Langerová (37) v letech 2005 a 2006. Zatímco v pracovním životě se Bílé nebývale daří, v osobním životě se jí zatím rozpadl každý vážnější vztah.

Zpěvačce nevyšlo osudové partnerství s podnikatelem Petrem Kratochvílem, ani dvě manželství s pozounistou Stanislavem Penkem a hudebníkem Václavem Noidem Bártou (43). A krach nakonec potkal i slibně se vyvíjející dlouholetý vztah s kavárníkem Petrem Makovičkou.

Jediný chlap v životě, který dnešní oslavenkyni nikdy neopustil, a dělá jí jen samou radost, je tak jednadvacetiletý syn Filip, kterého má s již zmíněným Petrem Kratochvílem.

Reklama

Další články

Načítám