Hlavní obsah
Článek

Herečka Jitka Čvančarová (45) přijala pozvání z trojské botanické zahrady, aby vypuštěním motýlů do skleníku Fata Morgana zahájila výstavu s názvem Lehkost motýlích křídel. Účast Čvančarové byla nabíledni - patronem výstavy je charitativní organizace Debra, která se zabývá nemocí motýlích křídel a se kterou je Jitka už léta úzce spojena. Druhým hostem, který byl Čvančarové v otevírání výstavy nápomocen, byl fotograf Robert Vano.

„O motýly je obrovský zájem. Není se čemu divit. Je to úžasná podívaná. Věřím, že zájem vzbudí i osudy lidí s nemocí motýlích křídel, při které je kůže pacienta zranitelná jako motýlí křídla,“ řekla Čvančarová, patronka Debry.

„Jsem rád, že mohu tento projekt, ve kterém se snoubí motýlí diagnóza a skuteční motýli, podpořit,“ doplnil ji Vano.

Na výstavě návštěvníky čekají pestrobarevní i jinak zajímaví motýlci. „Ostruháci rodu Charaxes nejenže patří k nejrychleji létajícím motýlům, ale mají i vybrané stravování. Rádi si smlsnou na levhartím trusu. Návštěvníci v tropickém skleníku Fata Morgana uvidí i sovího motýla Caligo memnon. Jeho nápadné skvrny na spodní části zadních křídel slouží k zastrašování nepřátel. Ještě že se k nám do skleníku nemůže se skleničkou alkoholu, Caligo memnon by neodolal. Mezi motýly nechybí martináč Attacus atlas s největší plochou křídel na světě,“ zve kurátorka výstavy Eva Smržová.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám