Hlavní obsah
Článek

Do českých kin nedávno vstoupil film Já, Olga Hepnarová, který pojednává o české masové vražedkyni, která ve svých dvaadvaceti letech úmyslně najela nákladním vozem v centru Prahy do lidí na tramvajové zastávce a osm jich usmrtila.

Ke svému činu se hrdě hlásila, protože ho považovala za svou pomstu vůči společnosti a požadovala pro sebe trest smrti. V roce 1975 byla oběšena a stala se tak poslední popravenou ženou u nás.

Kontroverzní roli Olgy Hepnarové nakonec neztvárnila žádná česká herecká hvězda, ale mladá polská herečka Michalina Olszanská, jejíž výkon ocenily po premiéře v Berlíně i prestižní světové filmové časopisy. Michalina Olszanská je v civilu prvotřídní kráskou, do které byste na první pohled určitě neřekli, že by mohla hrát masovou vražedkyni. Svou roli ale zvládla bravurně.

Po vzoru slavných hvězd Hollywoodu se Michalina na svou náročnou roli extrémně soustředila a byla v ní takzvaně „položená“ po celou dobu natáčení.

„Michalina je skvělá herečka soustředěná na svou roli. Ona je normálně docela veselá povaha, rozšafná a komunikativní. Ale v blocích, kdy jsme točili, tak se s nikým příliš nebavila, uzavřela se do sebe. Soustředila se. Přijela třeba z natáčení nějakého polského seriálu, kde má roli patnáctileté holky, všechny olíbala, byla velmi milá. Večer zašla na pokoj a ráno z něj pak už vyšla jako Hepnarka. Moc nemluvila, šourala se, z placu hned do pokoje a ani nevylézala. Teprve, když jsme dotočili těch deset dní, tak si šla dát drink. Byla to ale úplně jiná osoba,“ prozradil jeden z režisérů filmu Tomáš Weinreb.

Pro svou roli se polská kráska navíc musela naučit řídit nákladní automobil. „V několika záběrech nemohlo být využito kaskadérky jako dublérky, náklaďák musela částečně odřídit přímo Michalina,“ doplňuje druhý z režisérů Petr Kazda. Jak je vidět, Olszanská se role Hepnarové zhostila s opravdovou profesionalitou.

Související témata:
Olga Hepnarová

Reklama

Další články

Načítám