Hlavní obsah
Článek

Na filmovém plátně hrál tento milovník sportů a hezoun s taneční průpravou nejčastěji klaďase i hrdiny, kteří statečně bojují o své místo na slunci. V soukromém životě Patrick Swayze bojoval často také. Osud mu přichystal hned několik těžkých zkoušek.

Na vytouženou velkou slávu Patrick čekal poměrně dlouho. Až po třicítce mu popularitu přinesl historický seriál Sever a Jih (1985) či Coppolův snímek Outsideři (1986). Mezi hvězdy první kategorie jej dostala až postava tanečního instruktora Johnyho ve filmu Hříšný tanec (1987). Bylo mu pětatřicet let.

V té době už Patrick zápasil s alkoholem. Problémy s ním začal mít už dávno před tím, po smrti svého otce Jessieho, který zemřel na infarkt v roce 1982. S vlnou největší popularity po Hříšném tanci se jeho závislost ještě prohloubila. To se odráželo i na jeho soukromém životě. Jeho manželka Lisa od něj několikrát utekla a zase se k němu vrátila.

K ráznému skoncování s drogami a alkoholem Patricka přivedla až osobní rodinná tragédie. V roce 1994 spáchala sebevraždu jeho sestra Vicky, která se předávkovala léky. Bylo jí pouhých 45 let. Patrick se rozhodl jít na léčení a povedlo se mu restartovat i jeho životní vztah s manželkou.

Lisu poznal jako čtrnáctiletou žačku v baletní škole své matky a vzal si ji v roce 1975, když mu bylo třiadvacet. Přestože si spolu přáli mít potomky, nikdy se jim to nepodařilo. Když Lisa otěhotněla, ve třetím měsíci přišla o plod. Později potratila podruhé a už se jí otěhotnět nepodařilo.

Životní oporou Patrickovi byla věrná Lisa i v jeho poslední životní fázi, když se z úst lékařů dozvěděl krutou diagnózu. „Abych uklidnil Lisu, šel jsem minulý týden k lékaři. To, co jsem připisoval přepracování, je bohužel úplně jinak. Mám rakovinu. Rakovinu slinivky. Úplně mi došel dech,“ napsal si idol dam a dívek do svých deníků v lednu 2008. Čekal ho nejtěžší boj v životě.

S nemocí se rval statečně téměř dva roky. Mezi prvními chemoterapiemi dokonce ještě natáčel. V náručí své manželky zemřel 14. září 2009. Bylo mu 57 let. Stejně jako jeho otci. Lisa nechala Patrickův popel rozptýlit na jejich kalifornském ranči.

Reklama

Další články

Načítám