Hlavní obsah
Článek

Svými hereckými kreacemi ve sladkobolných filmech natáčených nejčastěji podle příběhů z dívčích časopisů by dnes u většiny žen nejspíš vzbuzoval smích. V polovině třicátých let byl ovšem Rolf Wanka pro české dívky a ženy každého věku ztělesněním ideálního muže a milovníkem číslo jedna.

Krasavec s chováním gentlemana, postavou sportsmana, nepřeslechnutelným přízvukem a fotogenickou tváří se podle většiny dostupných zdrojů narodil v roce 1901 ve Vídni. U filmu své štěstí začal zkoušet na konci let dvacátých. Když mu bylo osmadvacet, vyhrál jeden z vídeňských castingů. Točil souběžně v Rakousku, Německu a později u nás, kde na filmovém plátně svíral v náručí většinu populárních krásek od Hany Vítové, Jiřiny Štěpničkové, Zity Kabátové až po Adinu Mandlovou.

Na vrcholu byl u nás Wanka v roce 1936, kdy byl magickým středem filmů Sextánka, Irčin románek, Divoch, Srdce v soumraku a Páter Vojtěch. V roce 1938 stál v barrandovských ateliérech naposledy. V detektivní komedii Krok do tmy (1938) se s českým filmem rozloučil podle dobových kritik svým nejlepším hereckým výkonem pod režijní taktovkou Martina Friče.

Jazykové schopnosti (mluvil výborně německy, anglicky i francouzsky) Wankovi umožnily nadále točit v cizině. Převážně v Rakousku, kde se usadil, ale i Německu, Francii, Velké Británii a ve Španělsku. Právě tam se v padesátých letech před kamerou setkal s Lídou Baarovou, s níž v roce 1934 dělal v Německu konkurz na roli do filmu Barcarola a na rozdíl od ní neuspěl.

Rolf Wanka byl celkem třikrát ženatý. Jeho dcera z posledního manželství Irina Wanka je dnes v Německu známou televizní herečkou a dabérkou. Poslední filmovou roli si zahrál ve filmu Tatarská poušť v roce 1976. O šest let později Rolf Wanka v Mnichově zemřel. Bylo mu 81 let.

Reklama

Další články

Načítám