Hlavní obsah
Článek

V roce 2009 byla senzací oscarového ceremoniálu nominace pro Angelinu Jolie (48) a Brada Pitta (60), letos se mohli stejné pozornosti dočkat herci Alicia Vikander a Michael Fassbender, jejichž vztah ovšem do udílení filmových cen nevydržel. Nejsledovanější pár tak bude tvořit režisér Goerge Miller a jeho manželka, střihačka Margaret Sixel, kteří si mohou odnést trofej díky filmu Šílený Max: Zběsilá cesta.

Sedmdesátiletý australský režisér loni překvapil postapokalyptickou sci-fi podívanou, v níž zazářili Tom Hardy (46) a Charlize Theron (48). Na výsledné podobě filmu, který posbíral celkem deset oscarových nominací, má velkou zásluhu i jeho manželka Margaret. Ta totiž dostala nelehký úkol, když měla 480 hodin natočeného materiálu sestříhat na 120minutovou stopáž. Ve střižně si ale poradila jako profesionálka, jejíž práce zaujala i členy Americké filmové akademie.

Sixel už střihala Millerovy dětské filmy Babe 2: Prasátko ve městě a Happy Feet, ale na akční trhák si netroufala. Manžel ji ale přesvědčil, že kdyby Šíleného Maxe střihal muž, výsledek by vypadal úplně stejně jako jakýkoliv jiný akční film, což nechtěl.

V noci z neděle na pondělí se ukáže, zda filmařský pár, který spolu v roce 1995 uzavřel manželství a vychovává dva syny, své nominace promění ve vítězství. Miller i Sixel však mají ve svých kategoriích silnou konkurenci v podobě snímků Revenant Zmrtvýchvstání, Sázka na nejistotu a Spotlight.

Který film získá Oscara v hlavní kategorii?
Šílený Max: Zběsilá cesta
7,3 %
Revenant Zmrtvýchvstání
70,1 %
Room
2,8 %
Marťan
6,8 %
Sázka na nejistotu
2,1 %
Most špiónů
3,6 %
Spotlight
4,5 %
Brooklyn
2,8 %
Celkem hlasovalo 3006 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám