Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Moderátorka s vyřídilkou Michaela Jílková i její televizní pořad Máte slovo pěkně leží v žaludku členovi Rady České televize Zdeňku Šarapatkovi, který nešetřil kritikou a nejsledovanější diskuzní pořad v médiích označil za emoční estrádu, která nepatří na veřejnoprávní obrazovky. Jeho stížnost v tuto chvíli řeší Rada České televize.

Michaelu nejvíce překvapilo, že radní Šarapatka šel s útokem přímo do médií. „Vnímám to jako pokus o cenzuru a zásah do svobody slova koncesionáře. Máte slovo je v současnosti jediný pořad, kde občané mohou svobodně vyjadřovat svůj názor osobně do očí zodpovědných a politiků,“ řekla Super.cz rázně Jílková a klade si další otázky.

„Znamená to, že občané a koncesionáři podle pana radního Šarapatky mají pouze povinnost platit koncesionářský poplatek? Komu to poslouží? Těžko statisícům diváků. Máte slovo je nejsledovanější diskuzní pořad v zemi. Máme sledovanost od 470 tisíc do 625 tisíc,“ brání se Michaela Jílková.

Ta pátrala i po tom, kdo ji vlastně kritizuje. „O panu Šarapatkovi pouze vím, že byl poradcem premiéra Zemana, dále šéfem kabinetu premiéra Grosse, tedy služebník politiků. Uvádí o sobě, že je publicista, ovšem nějaká jeho rozsáhlejší publicistická tvorba nám zůstává utajena. Dále je to zkrachovalý moderátor, který se pokoušel moderovat na dvou regionálních televizích a po svém moderátorském debaklu na televizi Barrandov byl nahrazen někým jiným,“ říká Jílková a nad členstvím Zdeňka Šarapatky v Radě České televize jen kroutí hlavou.

„Proč byl zvolen právě on, když jeho konkurenty byli několikanásobný olympionik Martin Doktor a velmi respektovaný a renomovaný geolog a filosof Václav Cílek? To jsou dvě osobnosti, které by byly pro občana garantem, že se nenechají ovlivnit politiky a je za nimi řada úspěchů. Proč poslanci upřednostnili služebníka politiků? Proč tento neumětel porazil tyto dvě veličiny? Nabízí se mi i otázka, zda tady nemáme novodobého cenzora,“ míní Jílková, která i po této kritice zůstává klidná.

„Ten pořad je naprosto transparentní. Myslím, že je nepravděpodobné, aby zrušili jediný pořad, kde mohou občané svobodně hovořit. To bychom se mohli vrátit o několik desítek let zpět," říká Jílková, která se v Máte slovo objeví opět dnes od 21.15 a neztrácí nadhled ani smysl pro humor.

„Má to snad moderovat nějaký hypnotizér, kterému pan Šarapatka dopředu řekne, jaký má být názor občanů a on jim ho během hodiny vlije do hlavy? Taky mě napadlo, že by pan Šarapatka mohl objíždět továrny a závody a vybírat tam nejlepší reprezentativní pracovníky, kteří by mohli reprezentovat lid, poté co by je tento pán prověřil, jestli mají dostatečně kultivovaný projev a názory v souladu s těmi, které se mají propagovat,“ rýpla si závěrem moderátorka.

Reklama

Další články

Načítám