Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Švédský herec Dolph Lundgren (53) byl od osmdesátých let známým akčním hrdinou. Filmoví fanoušci si jej jistě pamatují z akčního filmu Univerzální voják či z Rockyho IV. Vysoký blonďák s výraznými rysy v obličeji si však zahrál v desítkách dalších filmů a seriálů. Lundgren je klasickým příkladem muže, který s věkem zraje jako víno. Dnes totiž vypadá ještě lépe, než před šestadvaceti lety, kdy si zahrál ruského boxera Ivana Draga, jenž dal filmovému Rockymu pořádnou nakládačku.

Dolph, vlastním jménem Hans, se ve své době řadil do stejné kategorie herců jako Jean-Claude Van Damme, Sylvester Stallone, Arnold Schwarzenegger či Steven Seagal. Ve Stockholmu a následně v Sydney vystudoval přírodní vědy a mluví čtyřmi jazyky. Kromě švédštiny ovládá ještě němčinu, angličtinu a japonštinu.

Herec vysoký 195 centimetrů se od mládí věnoval bojovým sportům. V letech 1980 a 1981 se stal dokonce i mistrem Evropy. Než udělal díru do světa jako herec, pracoval jako model sportovního oblečení. Jeho slavná role ve filmu Rocky IV byla jeho první velkou filmovou příležitostí. Následovaly filmy jako Čas pomsty, Temný anděl či Rudý škorpion.

Lundgren, jehož IQ se údajně pohybuje kolem 160, v osmdesátých letech chodil se zpěvačkou Grace Jones a později s modelkou Paulou Barbieri. V roce 1994 si vzal módní stylistku a návrhářku šperků Anette Qviberg. Mají spolu dvě dcery, patnáctiletou Idu Sigrid a devítiletou Gretu Eveline.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám