Hlavní obsah
Článek

Zpěvák Jan Kalousek se po letech, kdy se pohyboval v komunální politice, vrací ke zpívání. Comebackový koncert si odbyl na netradičním místě. Zpíval v minus třetím patře garáží pod pražským Rudolfinem. Protože kapely v garážích obvykle začínají, byli jsme trochu překvapení. Ale Honza nás ujistil, že právě tohle prostředí je pro něj to pravé ořechové.

Po návratu z emigrace v Německu Honza zpíval mj. v kapele ZOO, jeho hit Čas sluhů, který zazněl i jako ústřední melodie stejnojmenného filmu, je nezapomenutelný.

Zajímalo nás, jaké písničky bude zpívat teď. Jen ty staré, anebo má i novinky? "Nejdřív to budou písničky, které znáte z rádia, třeba budou mít i nějaký nový kabát, ale pracuji i na nových," ujistil nás Honza. "Přestal jsem komunikovat s veřejností po hudební stránce, ty dvě úrovně se tak nějak neslučují, ale dělal jsem věci do šuplíku a maloval jsem," vysvětloval svoji pauzu. Po příkladu politiků Petra Bendla nebo Petra Bratského, kteří se muzice věnovali i během politické kariéry, to ale nebylo úplně nutné.

Co jej vlastně přimělo se k hudbě vrátit? "Je to přirozená věc. Na hudbě jsem vyrostl a jsem to já. Pravděpodobně víc než nějaká politika. To je hlavní důvod. Neumím bez toho fungovat," řekl nám a my se trochu pochybovačně zeptali, zda si myslí, že ho hudba zase znovu uživí. "Takhle o tom nepřemýšlím. Chci hrát a mám z toho radost. Když se to bude někomu líbit, tak fajn, a když ne, tak budu jezdit šestsetrojkou," reagoval Kalousek, jenž si právě tenhle vůz vybral jako místo, kde chce dělat rozhovor na kameru.

Zpěvák už je trojnásobným otcem, takže jsme vyzvídali, zda po něm děti lásku k hudbě zdědily. "Aničce je pět let, zpívá v Kühnově dětském sboru. Myslel jsem, že nebude mít vůbec hudební sluch, protože když jí byly asi tři, chodili jsme do různých škol a tam se moc nechytala. Ale uklidňovali mě, že v tomhle věku děti teprve začínají. A teď perfektně intonuje. Honzíkovi jsou tři, je ještě malinký, a pak máme ještě Sárinku, té je jeden rok, tak ještě nevíme. Ale je to rošťák," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám