Hlavní obsah
Článek

Dívenku, kterou vidíte na fotografii s Lídou Baarovou, možná hned nepoznáte. Před filmovou kameru na barrandovském kopci se dostala v patnácti letech a hned šla suverénně z jedné dívčí role do druhé po boku těch největších prvorepublikových hvězd. Životní hereckou příležitostí ale pro ni byla až v jednatřiceti letech role rozpustilé zpívající princezny ze slavné české filmové pohádky. Už víte?

Stella Májová (umělecký pseudonym dostala podle měsíce, v němž poprvé vstoupila do ateliérů) měla už jako typická mladá dívenka snící o herecké slávě více štěstí než ty druhé. Od dětství ochotničila, milovala zpěv i tanec. Poctivě se připravovala ke zkouškám na konzervatoř. První filmová role v komedii Příklady táhnou (1939), kde byla partnerkou Nataši Gollové a Růženy Naskové, její životní směřování podstatně urychlila. Na školu nakonec Stella nenastoupila. Místo toho začala pravidelně jezdit do ateliérů a hrála jednu roli za druhou.

Dospívající dívky si zahrála ve studentských komediích Studujeme za školou (1939) či Prosím, pane profesore (1940). Ty vážněji laděné postavy pak v dramatech Barbora Hlavsová (1942) nebo Žíznivé mládí (1943). Na divadle byla za války nesčetněkrát partnerkou Oldřicha Nového v jeho Novém divadle ve Stýblově pasáži na Václavském náměstí.

Po válce Májové herecké pšenka nekvetla, stejně jako většině hvězd právě skončené éry. Vzpomněl si na ni až Jan Werich s komickou postavou princezny Zpěvanky v pohádce Byl jednou jeden král (1954), z níž si ji pamatuje každý dětský divák. Po tomto úspěchu však byly osudem Stelly Májové, která své osobní postoje vůči vládnoucí straně dávala otevřeně najevo, jen menší roličky. Tou největší z malých byla Rosa Bartáčková v komedii Co je doma, to se počítá, pánové (1980).

Poslední životní láska obrátila Stelle Májové život naruby. Po letech se potkala s přítelem z mládí Jaroslavem Mrázem žijícím trvale v cizině. Vzala si jej za manžela a odjela do Ameriky. Po jeho smrti v roce 1998 v kalifornském Falbrooku zůstala a užívala si podzim života plnými doušky. Řídila automobil, prodávala v obchodě, navštěvovala kasino. V její pozůstalosti se po její smrti našly soukromé akty z hereččina mládí, kde pózovala úplně nahá. Do hereckého nebe odešla Stella Májová v roce 2009 ve věku 86 let.

Reklama

Další články

Načítám