Hlavní obsah
Článek

Nejpůvabnější prvorepubliková herečka Lída Baarová (†86) zaplatila krutou daň za svůj poměr s říšským ministrem propagandy Goebbelsem. Po válce byla vězněna a nakonec emigrovala do Rakouska, kde žila se svým prvním manželem Janem Kopeckým, jehož si vzala z rozumu a vděčnosti za to, že ji navštěvoval v žaláři.

Místo obdivu a zájmu mužů, který sklízela coby prvorepubliková filmová hvězda, Baarovou čekalo zatracení a pád. Sice si ještě zahrála v několika italských a španělských filmech, ale koncem padesátých let definitivně pověsila hereckou kariéru na hřebík.

Jiskra v oku se jí rozsvítila až poté, co se znovu osudově zamilovala. Jejím vyvoleným se stal gynekolog Kurt Lundwall, po jehož boku celá rozkvetla. Po rozvodu s Kopeckým roku 1969 a svatbě s Kurtem prožívala Baarová po letech opět krásný život. S manželem cestovali a naplno si užívali společných chvilek. Vypadalo to, že se na Baarovou po letech strastí konečně usmálo štěstí.

Na jednom z archivních snímků z dovolené Baarová ukázala, že i v 60. letech měla v plážovém úboru postavičku jako lusk. Není divu, že jejím půvabům charizmatický lékař podlehl. A to byl tehdy ženatý, a tak žil s Baarovou na zapřenou.

„Teprve když umřela jeho žena, se vzali. Jenže on zemřel asi tři a půl roku poté a v Rakousku měla vdova nárok dědit až asi po čtyřech letech manželství. Jeho děti z prvního manželství ji neměly rády a soudily se s ní o dědictví. Zvedla se tam vlna nevole. Kolegové jejího zemřelého muže, kteří o ní ale dlouho věděli, pak zase sepsali něco na soud, aby jí přiřkl alespoň nějaký vdovský důchod,“ prozradila Helena Třeštíková, která o prvorepublikové herečce natočila s Jakubem Hejnou na základě osobního rozhovoru dokument Zkáza krásou.

Štěstí se tak k Baarové opět otočilo zády. Po smrti milovaného muže a tahanicích o dědictví se herečka uzavřela do sebe, už nikdy se nezamilovala a dožila v osamění v Salcburku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám