Hlavní obsah
Článek

Kolega z muzikálu Děti ráje Bořek Slezáček (56) si ze Sagvana Tofiho (59) tropí žerty na téma, že je vlastně jako poloviční Kurd první uprchlík, který uspěl v Česku. Tohle téma jsme ale se Sagvanem probrali trochu vážněji.

"Bořek má svých starostí dost, ale na druhou stranu má pravdu. Měl jsem to docela těžké, když jsem tady chodil do školy, byl jsem jediný cizokrajný ve třídě. Dneska je to vlastně normální, zvlášť když se podíváte do Francie nebo do Německa. Kultury jsou propletené. Já na to mám názor, že lidé, kteří sem přicházejí, by měli mít styl, kterým sem zapadnou," míní Sagvan.

"Když přijedou odněkud z africké Ghany, asi si těžko zvyknou na naši kulturu. Je paradoxní, že si zrovna já myslím, že by měl každý zůstat tam, kde se narodil. Anebo změnit svoje uvažování. Já jsem ho změnil a jsem tady v pohodě," říká.

A trpěl tedy v dětství svým cizokrajným původem? "Samozřejmě že ano, protože jsem výjimečný. Ale to jsem dodneška. Když je někdo výjimečný, tak je dobrý. Prostě jsem byl jiný. Dneska už je to normální. Moje dcera, která je taky jiná, trošku je asi po mně, se líp uplatní a nebude mít tolik problémů jako já, protože už ji budou vnímat jinak. Bude mít podobné exoty vedle sebe. Jsou tady děti lidí, kteří už tady žijí, jsou to cizinci a mají jiný temperament. Já byl za exota a chtěli mě dávat do zvláštních škol a podobně," svěřil nám.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám