Hlavní obsah
Článek

Stejně jako v pražských ulicích vlály v sobotu 13. srpna duhové vlajky, v ulicích Havany byla vidět barevná pruhovaná látka v průvodu svatebčanů. Kuba totiž toho dne zažila první „gay“ svatbu. Nebyla to sice úplně svatba dvou mužů, ale k homosexualitě se otevřeně hlásící Ignacio si mohl vzít o šest let starší Wendy, která se narodila jako muž a prodělává změnu pohlaví. Kubánští bojovníci za práva sexuálních menšin to vnímají jako obrovský pokrok. A novomanželé za možnost vzít se poděkovali Fidelu Castrovi, jenž toho dne oslavil 85. narozeniny.

Sám Castro se loni gayům omluvil za to, že je v šedesátých letech nechal zavírat v pracovních táborech a decimoval je. Ignacio Estrada s Wendy projížděli ulicemi Havany v nablýskaném Fordu z padesátých let a za sebou drželi vztyčenou duhovou vlajku – symbol hrdosti sexuálních menšin.

Technicky to ovšem žádná „gay“ svatba či sňatek dvou osob stejného pohlaví nebyla. Kuba totiž podobná manželství zakazuje a Wendy přišla k oltáři už jako žena, která prodělala proměnu pohlaví za státní peníze. Byla jednou z prvních mužů, které za státní peníze v roce 2007 přijali k přeměně pohlaví. Téma transsexuality začala otevřeně řešit a jejich léčbu vybojovala Fidelova neteř Mariela Castro, jež na Kubě otevřeně bojuje proti homofobii.

Svatby se zúčastnili někteří kubánští disidenti a američtí diplomati. Disidentka Yoani Sanchez byla přímo svědkyní, přišly ale také disidentky Laura Pollan či Berta Soler.

„Jsem velmi šťastná a velmi nervózní. Je to nejšťastnější den mého života,“ svěřila přítomným novinářům Wendy. Mariela Castro přítomna na svatbě nebyla, ale dvojici oficiálně pogratulovala.

Související témata:
Fidel Castro
Povolení

Reklama

Další články

Načítám