Zdeněk Pohlreich připravil před publikem svůj oblíbený salát a sklidil úspěch.

Zdeněk Pohlreich připravil před publikem svůj oblíbený salát a sklidil úspěch. Foto: Mattoni

Hledáte inspiraci? Zdeněk Pohlreich prozradil, jaký bramborový salát má nejraději

Zdeněk Pohlreich (63) má prý přípravu jídel na štědrovečerní tabuli plně pod svou kontrolou. Na nedávném vyhlášení Mattoni Restaurace roku 2015 před zraky všech přítomných připravil v rekordním čase svůj vyhlášený Vídeňský bramborový salát a hned na místě sklidil od přítomných jedlíků slova obdivu i chvály.

S receptem se obávaný televizní kuchař Pohlreich ochotně pochlubil i nám: „Uvařené brambory oloupu a nakrájím na tenké plátky. Smíchám ocet, olej, cukr, hořčici, sůl a pepř. Šlehám, aby se vše spojilo. Touto zálivkou přeliju ještě teplé brambory. Přidám teplý hovězí vývar, zamíchám a dle potřeby dochutím solí, pepřem či hořčicí. Přidám ještě cibuli a pažitku.“

Právě tento salát připravuje Pohlreich hojně během roku. O svátcích se ale drží tradic. „Mám rád oba druhy salátu. Ten tradiční český s majonézou i ten lehčí, který preferuji, a dá se jíst častěji v průběhu celého roku. Na druhou stranu ani v Čechách už dnes není žádnou novinkou, protože jej u nás připravovali kuchaři a hospodyně už v devatenáctém století,“ řekl Super.cz Pohlreich.

Pokud nelpíte na tradici, můžete si oblíbený bramborový salát Zdeňka Pohlreicha připravit i vy. Tady je recept na dvě porce:

500-600 g malých brambor typu A
150 ml teplého hovězího vývaru
3 lž bílého vinného octa
2 lž rostlinného oleje
1 lž cukru moučka
1 lž hořčice
sůl a čerstvě mletý pepř
3 lž jemně nasekané červené cibule
3 lž nasekané pažitky 

Jiří Nedvídek , Super.cz


Časová osa článků