Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Životní konce dlouhonohé hollywoodské ikony Marlene Dietrich (†90) se rozhodně nepodobaly procházce růžovou zahradou. Dáma, která během své bouřlivé životní pouti na loži lásky spočinula s Frankem Sinatrou, J. F. Kennedym, Jeanem Gabinem, Yulem Brynnerem, Douglasem Fairbanksem i svou úhlavní konkurentkou Gretou Garbo, trávila posledních třináct let svého života upoutána na posteli.

V roce 1979 opilá upadla, zlomila si končetinu nad kyčelním kloubem, ulehla na postel a už z ní nikdy nevstala. Alkoholu však holdovala dál. Největší trápení s ní měla její dcera Maria Riva, která na ní ve vzpomínkové knize Moje matka Marlene Dietrichová nenechala nit suchou.

„Pod stolky skladovala svou zásobu alkoholu přelitého podplacenými otroky do nevinně vyhlížejících vysokých zelených láhví od minerálky. Vedle nich stály dva přikryté kbelíky, do kterých přelévala moč, když si v posteli ulevila do starožitného porcelánového džbánku. Vedle kbelíků na moč stála ještě jedna nádoba, o něco větší, a na ní balancoval starý smaltovaný kastrol, který původně patřil do otcovy kuchyně na jeho slepičí farmě. Tyto dvě pomůcky používala na shromažďování stolice,“ popisuje barvitě ve vzpomínkách dcera kdysi slavné filmové divy.

„Matčina neoblomnost, co se týče těchto nechutných toaletních praktik, vedla k neustálým malým nehodám. Ovčí kožešiny, na kterých ležela od té doby, co si je zamilovala v nemocnici v Sydney, byly hrozně špinavé, šedé a flekaté, stejně jako matrace a prostěradla. Nedovolila nikomu, aby jí přestlal postel, aby se jí dotkl, aby ji umyl. Všechno páchlo,“ vzpomíná Maria, která takhle se svou mámou „bojovala“ celých třináct let až do její smrti v roce 1992.

Reklama

Další články

Načítám