Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

S blížícím se závěrem roku nastává čas ocenit ty nejlepší herecké výkony. Nominace na nejprestižnější filmové ceny jsou ještě tajemstvím, ale v Hollywoodu se už spekuluje o tom, které dámy se letos nejvíce blýskly v hlavních rolích. Nejčastěji zaznívají jména těchto osmi hereček.

Nominace na Zlaté glóby budou vyhlášeny až 10. prosince a kandidáti na Oscary v polovině ledna, ale už teď je zřejmé, které hvězdy by měly začít vybírat šaty na červený koberec. Středem pozornosti bude zajisté australská filmová diva Cate Blanchett (54), která si letos zahrála lesbičku ve filmu Carol. Brzy tak může rozšířit svou sbírku trofejí zahrnující tři Zlaté glóby a dva Oscary.

Další osvědčenou kandidátkou na herecké ceny je Jennifer Lawrence (33), která už v minulosti bodovala s Terapií láskou a Špinavým trikem. Nyní má šanci s filmem Joy, který ji opět svedl dohromady s Bradleym Cooperem i režisérem Davidem O. Russellem. Konkurovat jí ovšem bude herecká veteránka Helen Mirren (78), která ve filmu Dáma ve zlatém usiluje o slavný obraz Gustava Klimta, jež byl její rodině zabaven nacisty.

Vynikající herecké výkony však podaly i herečky s podstatně menšími životními zkušenostmi. Kritiky nadchla Saoirse Ronan (20) jako irská přistěhovalkyně v New Yorku 50. let minulého století v dramatu Brooklyn i Carey Mulligan (30) prosazující ženská práva ve filmu Sufražetka. Černým koněm letošní sezóny je však prozatím nepříliš známá Brie Larson (26), která dostala životní hereckou šanci v adaptaci knihy Pokoj, kde si zahrála matku vychovávající syna v iluzi, že celý svět je jedinou místností, v níž jsou oba uvězněni.

Překvapit může i Charlize Theron (48) v roli jednoruké povstalkyně v akční sci-fi Šílený Max: Zběsilá cesta. Přestože jde o mainstreamový snímek, kritici byli jejím výkonem nadšeni. Stejně tak se vyznamenala i Emily Blunt v drsném dramatu Sicario: Nájemný vrah o krutých praktikách mexické drogové mafie.

Která herečka je vám nejsympatičtější?
Cate Blanchett
6,2 %
Jennifer Lawrence
18 %
Helen Mirren
37,8 %
Saoirse Ronan
1,7 %
Carey Mulligan
2,5 %
Brie Larson
3,2 %
Charlize Theron
25,7 %
Emily Blunt
4,9 %
Celkem hlasovalo 20330 čtenářů.

Reklama

Další články

Načítám