Hlavní obsah
Článek

A přece jenom přišel! Karel Gott (†80) se poprvé po zahájení léčby rakoviny mízních uzlin objevil v televizi. Rovnou v přímém přenosu! Přes riziko, že může ohrozit svou léčbou sníženou imunitu, dorazil na Slavíky. Byly to velmi dojemné chvíle, Státní opera v Praze byla jak slzavé údolí. Všichni stáli, božskému Karlovi tleskali k jeho jubilejnímu čtyřicátému Slavíku a vyjadřovali mu sympatie k jeho boji se zákeřnou chorobou.

Přesně ve 22:38 Mistr vstoupil na pódium a osazenstvo Státní opery málem zbořilo sál. Není divu, že si Karel musel utírat slzu.

„Mám prostě rád ty chvíle napětí, když se do poslední chvíle čeká jméno vítěze. To se jen tak neomrzí. Tak jsem si řekl: Tam nesmíš chybět ani tentokrát. Proč by ses měl připravovat o ten moment radosti? Co kdyby to třeba náhodou dopadlo. A vidíte, dopadlo to,“ prohlásil Slavík dojatě. Na jeho hlase bylo poznat, že mu opravdu nebylo nejlíp. Ale pocity radosti mu to nezkazilo.

„Chtěl bych z tohoto místa poděkovat všem těm, kteří svým hlasy umožnili, abych svoji slavičí voliéru doplnil o místo čtyřicáté. To je pro mě krásný den, přátelé,“ pokračoval.

A pak se vyjádřil ke své nemoci, o které i docela drsně vtipkoval. „Všem bych chtěl poděkovat za podporu, dodala mi potřebnou sílu a energii. Vaše přízeň byla pro mě tou nejlepší léčbou, tou velmi cennou infuzí. Děkuju za ten krásný moment. Jsem rád, že tato moje zdravotní vycházka je vyšperkovaná touto krásnou cenou. Jsem rád, že vás vidím. Vypadalo to chvílemi, že nepřijdu. Zabýval jsem se myšlenkou, že mi nebude zbývat nic jiného, než zlatý bažant. Děkuju moc a přeju vám všem pevné zdraví. Teď vím, o čem mluvím. Když dobře dopadne, příště slibuju, že se zdržím déle. Děkuju,“ dodal dojemně.

S počtem 68 910 hlasů se stal i absolutním Slavíkem. Sošku mu předal Pavol Habera, který božskému Karlovi přitom titul sebral před čtyřiadvaceti lety. Od pořadatele Jaroslava Těšínského získal za čtyřicátý titul také platinového Slavíka.

S jehou účastí to přitom ještě před pár hodinami bylo jako na houpačce. Informace se různily. Zpěvák své fanoušky napínal, ale dopředu naznačil, že riziko zhoršení nemoci kvůli slabé imunitě přece jen podstoupí.

Krátce před desátou hodinou večer ale skutečně nastoupil v Praze na Bertramce, kde bydlí, do přistaveného luxusního Rolls-Royce, a s manželkou se vydal na přímý přenos.

Fanoušci ale z jeho plánů nadšeni vůbec nebyli. Naopak. Jenže pro Gotta, jenž se také prvně vyjádřil otevřeně ke své nemoci, jsou obdivovatelé a přátelé víc, než strach z nebezpečí, takže si nedal říct a přišel všechny potěšit svou přítomností na padesátém ročníku ankety pěvecké popularity Český slavík.

Gotta v průběhu večera připomínali docela často. Lucie Bílá mu posílala velkou pusu, Genzer ze Suchánkem mu na pódium přinesli tričko s nápisem Jsem silný, jsem Gottzilla. A podle Libora Boučka jeho kamarád, psí „ovčáček“ Jirka, s Mistrem v zákulisí mluvil.

Slavíka si přebrali i Lucie Bílá, Kabát, ocenění za nejhranější českou písničku v rádiích David Deyl, v kategorii Slavíci bez hranic uspěli slovenští Noname. Nejstreamovanější českou písní byla Toulavá zpěváka Sebastiana. Hvězdou internetu se stala skupina Slza, která je i Objevem roku.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám