Hlavní obsah
Komerční článek
Článek

Rakovina prsu je nemoc, o které si většina lidí myslí, že se jen týká žen ve středních letech nebo starších. Opak je bohužel pravdou. Čím dál tím častěji se onkologové setkávají s nádory i u žen pod 30 let. A objevují se i pacientky, které sotva oslavily 20. narozeniny. Jednou z nich je i Nikola Samková, které lékaři nádor objevili v pouhých 23 letech.

Na nádor se přišlo včas

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

„Onemocněla jsem v posledním ročníku magisterského studia, v době, kdy jsem žila bezstarostný život a snila o své budoucnosti. Bylo mi 23 let a byla jsem plná osobních, cestovatelských a pracovních plánů,“ začíná Nikola své vyprávění. „V listopadu 2011 jsem si po běhání, které mě neobvykle vyčerpalo, nahmatala v prsu tvrdou bulku. Myslela jsem si, že jde o cystu, nebo něco podobného, přesto jsem raději šla ke svému gynekologovi, který mě doporučil na vyšetření do mamologického centra.“ Jak si Nikola uvědomila mnohem později, tato návštěva gynekologa a to, že lékař nad problémem nemávl rukou a zařídil jí další vyšetření, jí zachránilo život. Biopsie totiž odhalila velký a agresivní nádor.

„Věřila jsem, že budu žít.“

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

„Napadalo mě mnoho otázek, jak zvládnu práci, poslední ročník studia a co děti? Budu je po léčbě moci mít? Hlavou se mi honily scény z filmů, plešatí vychrtlí lidé s vypoulenýma očima, kteří neustále zvrací a pak zemřou,“ popisuje své pocity po sdělení diagnózy. „Vůbec jsem si ale nepřipustila, že bych skutečně mohla umřít. Rozhodla jsem se za svůj život bojovat a tento boj vyhrát, ať to stojí, co to stojí,“ dodává. Vyrovnat se s diagnózou ale nebylo to nejtěžší. „Ta nejtěžší chvíle byla jet k mým rodičům, kteří mají pouze mne, a říct jim: Mami, tati, jsem nemocná, velmi nemocná, mám rakovinu.“

„Během léčby jsem byla odkázaná na pomoc okolí.“

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Následoval kolotoč mnoha vyšetření a série osmi chemoterapií. „Bohužel mé tělo chemoterapii velmi špatně snášelo a docházelo u mne téměř ke všem nežádoucím účinkům, ale i přesto jsem byla vnitřně odhodlaná se uzdravit,“ popisuje Nikola nejtěžší období svého života. Léčba bohužel negativně ovlivnila mnoho oblastí jejího života. „V průběhu léčby jsem přibrala 30 kg, vypadaly mi nejen všechny vlasy, ale také obočí a řasy. Byla to doba, kdy jsem již nemohla sama vyjít schody.“ Stejně jako mnoho dalších žen, které s rakovinou prsu bojují, i Nikola se během léčby musela spoléhat na pomoc svých blízkých a na nějakou dobu také přestat chodit do práce, kvůli čemuž přišla o svůj příjem.

Svůj boj vyhrála a dnes pomáhá druhým

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Nikola nakonec náročnou léčbu zvládla, a i když během ní přišla o obě prsa a i tři roky po jejím skončení má zdravotní komplikace, je šťastná, že může žít svůj život naplno. “Již během léčby jsem věděla, že chci pomáhat ostatním překonávat takové životní situace. Všimla jsem si, že dokážu přenést své postoje i na ostatní pacienty, a proto jsem se rozhodla přidat k pacientské organizaci Bellis Young & Cancer.“ Ta spolu s Aliancí žen s rakovinou prsu a NN pojišťovnou organizuje také cyklus seminářů s názvem Nejde jen o prsa, v rámci kterých učí studentky středních škol po celé republice, jak správně provádět samovyšetření prsu a dalším zásadám prevence rakoviny prsu.

Nemějte obavy z budoucnosti, buďte na ni připravená!

Foto: Super.cz
Více

Foto: Super.cz

Komerční sdělení

Ani důsledná prevence ale nedokáže vzniku rakoviny zcela zabránit. Pro takové případy je tady pojištění For You, v rámci kterého vyplácí NN pojišťovna v případě diagnózy rakoviny prsu nebo pohlavních orgánů až 750 000 Kč. Kromě toho může pacientka využívat také unikátní asistenční služby v hodnotě 20 000 Kč. Chcete si být i vy jistá, že se v případě diagnózy dokážete postarat o sebe a svoji rodinu? Sjednejte si pojištění For You už od 200 korun měsíčně a zbavte se tak alespoň části obav z toho, co může budoucnost přinést. Každá z vás, která si sjedná pojištění For You, získá navíc jako dárek kosmetický balíček Sephora v hodnotě více jak 1 000 korun.

Další články

Načítám