Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Jednou z posledních veřejných akcí, které navštívila Sandra Nováková jako těhotná, bylo představení grantového projektu Společně, který nabízí těhotným a kojícím maminkám v Praze řadu příležitostí nejen pro získání cenných informací v tomto vzácném životním období.

Sandro, jak se cítíte před porodem? Stále vás nic neomezuje?

Cítím se kupodivu pořád moc dobře. Samozřejmě mě stále se zvětšující břicho omezuje v pohybu, při běžných domácích pracích se rychle zadýchávám, ale to k těhotenství patří, takže je vlastně zbytečné si na to stěžovat. Mám ale vážně štěstí, že mě žádné jiné komplikace spojené s pokročilým stadiem těhotenství netrápí, a vlastně za celých devět měsíců netrápily.

Vyrážíte v těchto dnech ještě často do společnosti, nebo jste kvůli této bohulibé akci udělala výjimku?

No...vlastně...pořád funguju normálně. Nesedím doma a nečekám, až to přijde. Protože až to přijde, myslím, že bude stejně dost času přemístit se z konkrétního místa na místo vhodnější pro tu situaci. (usmívá se).

Budete rodit opravdu zakrátko. Máte tedy doma vše připravené na miminko?

Samotnou mě to překvapuje, ale ano, mám. Myslela jsem, že jsem ten typ ženy, která většinu věcí bude dohánět až za provozu, ale evidentně mě těhotenství zasáhlo víc, než jsem čekala.

Bude váš partner Vojtěch Moravec u porodu?

Ano. A moc si ho za tu odvahu vážím.

Už máte rozmyšlené, jestli bude porod probíhat přirozenou cestou? A máte v plánu nějakou alternativní cestu?

Jak bude probíhat...to je vážně v oblacích. Přála bych si samozřejmě tu nejpřirozenější cestu, bez užití analgetik, atd. Ale jedna věc je, jak bych si to přála, a druhá věc je, zda se mi to splní. Jestli bolest opravdu vydržím, jestli nenastanou komplikace... Prostě o tom si závěry dělat vážně netroufám.

Účastníte se setkání na téma zdravý životní styl a výživa budoucích maminek. Jak jste vy sama dodržovala během těhotenství zdravou životosprávu?

Přestala jsem se odbývat, začala jsem pravidelně a pestře jíst, ale hlavně jsem začala naslouchat svému tělu a jeho potřebám.

A změnila jste radikálně jídelníček?

Ačkoliv jsem vždy preferovala zdravější stravu, i mně se stávalo, že jsem na jídlo byla schopná zapomenout. To naštěstí v těhotenství nejde. Tenhle hlad se nedá obelstít nebo ošidit. Takže jsem zpravidelnila přísun všeho, co jsem měla vždycky ráda. Ryby, maso, zeleninu, ovoce, ovocné a zeleninové šťávy, mléčné výrobky, luštěniny. Většinou ale vždy podle toho, na co jsem měla chuť. Je až neuvěřitelné, jak moc se mi zbystřily smysly a jak si tělo v různých stadiích těhotenství říkalo, co mu chybí. Naposledy jsem měla období jogurtů. Posléze jsem se dočetla, že se miminku v té době zpevňují kosti, že bych měla konzumovat více vápníku. Takhle jsem to kupodivu měla celé těhotenství. Je vážně paradoxní, že se nyní během těhotenství cítím energičtěji, zdravěji a odpočatěji než dřív.

Reklama

Další články

Načítám