Hlavní obsah
Článek

Poslední lednový den uvede Česká televize premiéru první části dvoudílného filmu režiséra Viktora Polesného Zločin v Polné, v němž se divákům v hlavní roli představí Karel Heřmánek mladší.

Zločin v Polné se vrací do roku 1899, kdy byla na Bílou sobotu na cestě mezi obcemi Věžničkou a městem Polnou nalezena mrtvá dívka. Příčina smrti byla stanovena jako vykrvácení z řezné rány na krku. Lékařům se však zdálo, že krve není na místě činu dost, a protože byl čas Velikonoc, ožila pověra o panenské krvi v židovských macesech. Vyšetřování nakonec ukázalo na Leopolda Hilsnera (Heřmánek).

„Karel Heřmánek mladší se Leopoldu Hilsnerovi velice podobá. Bylo ale otázkou, jestli utáhne celý vývoj téhle figury, od povrchního hejska až k velkému tragickému osudu. Od počáteční antipatie až k jistému soucitu. Tady režisér musí spoléhat na svou intuici, zkušenost a schopnost s herci pracovat. Karel byl ale velice tvárný, soustředěný, ukázněný a myslím, že se to vyplatilo,“ řekl na adresu Heřmánka režisér Viktor Polesný.

„Nejnáročnější na Hilsnerovi bylo představit ho ve více rovinách. Již od začátku jsme se tedy snažili, aby postava působila pestře, aby divák šel s tím, co Hilsner v danou chvíli prožívá. Hlavně v tomhle smyslu to pro mě byla obrovská zkušenost a radost to dělat,“ doplnil Heřmánek.

Do boje proti pověrám a za spravedlnost se tehdy zasadil i Tomáš Garrigue Masaryk. V obsazení jeho role měl Polesný jasno hned. „Masaryk byl velká, charismatická osobnost, tím pádem jsem o Karlu Rodenovi ani chvíli nezapochyboval. Nevím o nikom, kdo by se na tu roli lépe hodil. Někdy o obsazení přemýšlíte, kudy chodíte, a někdy je to okamžitý záblesk. Tak to bylo s Rodenem,“ řekl.

Vedle zmíněných dále hrají Vladimír Polívka či Jaroslav Plesl.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám