Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Halina Pawlowská (69) napsala další kuchařku. Pro chronické dietáře a hlídače cukru a tuku jako obvykle není, i když sama spisovatelka je jiného názoru. "Já myslím, že je to i dieta. To jen panuje taková fobie, že když se někam dá smetana, je to nepoživatelné. To není pravda. Vždyť se podívejte na mě, jak výborně vypadám," řekla nám se smíchem.

Pravda je, že jsme v knize vedle pokrmů s vysokou až nejvyšší kalorickou hodnotou našli i recept na detoxikační jarní polévku. To byla ale výjimka. "Ale u nás se nevaří jen tučná jídla. Můj zeť je třeba vegetarián a moje dcera nejí vepřové. Ale myslím, že moji rodiče jedli všechno a dožili se vysokého věku. Ale nebývalo tolik éček," připustila Halina. "Vaříme doma, jako to bývalo kdysi, maso třikrát až čtyřikrát týdně, jednou sladké jídlo, v pátek bývá půst," dodala.

A největší počet strávníků, pro které kdy Halina uvařila? "Nejvíc to bylo na jedné koňské farmě, kde jsem vařila pro čtyřicet lidí, doma je moje norma sedm lidí. Ale vždycky mám pocit, že by se mohl někdo přidat, tak toho udělám víc. Takže by se najedlo deset i dvanáct lidí," svěřila. Když se nedojí, zbytky se vyhazují. Na zamrazování prý spisovatelka moc není.

Pokud jde o vybavení kuchyně, s moderními vymoženostmi to nepřehání. "Vždycky jsem tvrdila, že ideální je mít někoho k ruce. Pak je mi fuk, co mám, a můžu vařit na ohništi," smála se. "Ale máme doma ještě tchyni, a to je ta největší kuchařka. Denně nám vaří teplé obědy. Na mne zbývají většinou víkendy a ještě nějaké ty dva dny, když chci, aby si odpočinula. Přece jen už je v nějakém věku. A já se pak snažím a dělám takové ty opulentní věci, kdy jsem sama na sebe naštvaná, že toho dělám tolik. Takové ty klasické pochody," míní.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám