Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Již osmé kulatiny slaví dnes idol žen napříč mnoha věkovými kategoriemi Alain Delon, který od 60. let minulého století platil za jednoho z největších svůdníků filmového plátna. Francouz s pronikavým pohledem se přitom k filmu dostal náhodou, rychle si však dokázal podmanit i Hollywood...

Nechybělo moc a místo lamače ženských srdcí by byl kněz. Delon ovšem nebyl zrovna vzor všech ctností, z několika škol jej kvůli špatnému chování dokonce vyhodili. I přesto měl podle učitelů k teologickým studiím vlohy a přesvědčovali jej, ať vstoupí do kněžského stavu. Se školou nakonec definitivně sekl ve čtrnácti letech a než byl povolán k francouzskému námořnictvu, vypomáhal tři roky nevlastnímu otci v jeho řeznictví.

Rebelie se u Delona projevovala i během narukování do indočínské války, téměř čtvrtinu své čtyřleté vojenské služby strávil ve vězení. Nakonec ho z armády propustili a kvůli nedostatku prostředků byl nucen přijmout jakoukoli práci. Zkusil si tak vrátného, číšníka či sekretáře.

Tou dobou se náhodou seznámil s herečkou Brigitte Auber, která jej vzala na filmový festival v Cannes, kde si jeho pomněnkových očí všiml agent David O. Selznick. Kromě prvního kontraktu mu nabídl i doučování angličtiny.

Na domácí půdě se mu však začalo dařit, a to jak u filmu, tak v divadle. Koncem 50. let se seznámil i se svou velkou láskou Romy Schneider, jež se stala jeho snoubenkou. Během jejich vztahu měl Delon aféru s německou herečkou Nico, která mu roku 1962 povila syna Christiana, o nějž se později starali převážně Delonovi rodiče. O rok později se Alain s Romy rozešel, což herečka nesla tak těžko, že se pokusila spáchat (údajně demonstrativní) sebevraždu.

Ženy ostatně provázely celý Delonův život a věrnost nepatřila mezi jeho silné stránky. Již v roce 1964 si vzal modelku Nathalii Barthélemy, s níž má syna Anthonyho, jenž je také hercem. O rozvod požádali po třech letech manželství. Již následující rok poznal holandskou modelku Rosalii van Breemen, s níž vydržel dlouhých patnáct let, z jejich vztahu vzešly děti Anouchka a Alain-Fabien.

Stejně jako milostný seznam je u Delona bohatý i ten filmový, jmenujme například snímky Rocco a jeho bratři, Černý tulipán, Samuraj, Dobrodruzi, Borsalino, Vdova, První klidná noc, Dva muži ve městě, Jako bumerang či Asterix a Olympijské hry.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám