Hlavní obsah
Článek

Z malé baletky na fotce se postupně stala herečka, zpěvačka a především vynikající dabérka, jejíž nezapomenutelný hlas je neodmyslitelně spjat především s pohádkovými postavami. Bezesporu nejmenší česká herečka letos oslavila už pětaosmdesáté narozeniny. Poznali jste ji?

Holčičkou na dobovém snímku není nikdo jiný než Aťka Janoušková, vlastním jménem Vlasta. Protože se Janouškové jméno Vlasta jako malé špatně vyslovovalo, začalo se jí říkat jednoduše Aťka.

Herectví se Janoušková věnovala od útlého věku. Během druhé světové války dokonce účinkovala v Národním divadle a věnovala se baletu. Ač by se na první pohled mohlo zdát, že se celý život trápila kvůli extrémně malé výšce (kolem 120 centimetrů), opak je pravdou. Za své největší trauma nepovažuje vývojovou poruchu růstu, ale válku.

Roku 1943 anonym v divadle udal řediteli, že je Aťčina maminka židovského původu. Aťka musela s herectvím ze dne na den skončit, což ale nebylo to nejhorší, co rodinu potkalo. Gestapo následně zatklo nejen její maminku, ale i otce. Třináctiletá Aťka tehdy o prázdninách naštěstí nebyla doma, a tak ji transport do koncentračního tábora minul. „Maminka měla čtyři sourozence, dvě sestry a dva bratry, až na jednu sestru šli všichni do plynu,“ řekla v pořadu 13. komnata Janoušková, o niž se během války nakonec postarali příbuzní.

Zatímco maminka se po válce vrátila, když přežila pochod smrti, otec zemřel v koncentračním táboře Dachau dva týdny před příchodem Američanů. Aťka si dodnes myslí, že pokud by tehdy byla doma, válku by nejspíš nepřežila. „Myslím, že by mě také odvedli a zvláště, když si uvědomíte, jaký bych pro ně byla objekt se svým hendikepem, co by na mně všechno zkoušeli, určitě bych se konce války nedožila,“ míní.

Naštěstí válku přežila ve zdraví, a tak diváci nepřišli o její nejslavnější dabingové role. Svůj hlas propůjčila legendární Včelce Máje, ale slyšet jsme ji mohli také v Příbězích včelích medvídků, Broučcích či dětském filmu Ať žijí duchové. Působila také v mnoha kabaretních vystoupeních, zpívala a hrála divadlo pro děti. Celkem patnáct let spolupracovala s Josefem Zímou a po sametové revoluci její hlas mimo jiné zazníval z mnoha reklam.

Reklama

Další články

Načítám