Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Pošmourné čtvrteční počasí jako by předznamenalo, že se v jednu odpoledne bude kulturní obec v pražském krematoriu Strašnice naposledy loučit s Jiřím Krytinářem (†68). Překvapení pak byla hned dvě: zaprvé opravdu velmi málo smutečních hostů, lidé se divili také tomu, že místo standardní rakve na smutečním oltáři ležela malá urna.

Ostatky herce vzhledem k delšímu časovému odstupu mezi úmrtím a pohřby byly již zpopelněny, některé přítomné však netradiční pojetí smutečního rozloučení přesto překvapilo.

Krytinář zemřel před šestnácti dny na embolii plic, a přestože měl v úterý již církevní obřad v úzkém rodinném kruhu, pozůstalí se rozhodli uspořádat ještě jedno rozloučení pro přátele a veřejnost.

Na poslední rozloučení dorazili například režisér Juraj Jakubisko, herci Antonín Hardt či Zdeněk Žák, který si soudě dle jeho odění pohřeb spletl s návštěvou nádražní restaurace, Jiří Pomeje nebo Pavel Pásek, který Krytinářovi léta zajišťoval živobytí.

„Překvapilo mě, jak málo lidí z branže tam bylo. Jirka samozřejmě nebyl odkojen Národním divadlem, byl to estrádní umělec. A právě ti mě překvapili, že se s ním nepřišli rozloučit,“ podivoval se Pásek.

V první řadě seděla dcera zesnulého Janička, která s ním přitom ještě před časem byla na nože, ale naštěstí se stihli usmířit, nebo bývalá manželka. Během obřadu dvakrát zazněla Ave Maria, jednou ze záznamu od Lucie Bílé, podruhé naživo od nevidomého pěvce. Na Krytináře ve smutečních řečech vzpomínali i kamarádi. „Budeš nám moc chybět!“ shodovali se.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám