Hlavní obsah
Článek

Jeho kolega Leoš Mareš (47) si dovolené užívá v Las Vegas nebo na nejdražších řeckých ostrovech, jako jsou Santorini nebo Mykonos. Libor Bouček (43) má raději pořádnou exotiku. Letošní dovolenou strávil v království Tonga, o němž většina lidí ani neví, že existuje, natož kde se nachází.

Ostrovy jsou ještě kousek za Austrálií a Nový rok tam vítají jako první na světě. "Mám rád cesty za poznáním a dostal jsem se do naprosto úchvatných končin. Nejdřív jsem absolvoval pobyt na Samoi, což je turisty ještě naprosto nedotčená země uprostřed Tichého oceánu, a pak jsem jel na korunovaci krále Tongy a pak jsem jel ještě na pár divokých ostrovů na Fidži," vyprávěl nám Libor.

"Ale, jak říkám, nebyla to žádná luxusní dovolená, spíš cesta za poznáním," míní. Nás zajímalo, co se vlastně v takových zemích jí. "Tak největší pochoutka Tongy je vepřové maso, prostě se dá pašík na gril stejně jako u nás. Rozdíly samozřejmě jsou, protože tam roste něco úplně jiného než u nás, nejrůznější exotické ovoce. Ale moc se tam nejedí třeba ryby," poučil nás.

Takže oslava korunovace krále Tongy byla vlastně velká zabíjačka. "Ke korunovaci dostal 4900 živých prasat. A pak jako gesto zase prasata vrátil. Přiznám ale, že mě docela zarazilo, když mi ukázali jako největší pochoutku to, co my pravidelně jíme třeba v sobotu," smál se.

A proč ho vlastně napadlo jet právě na zmíněná místa? O tom, že bude korunovace krále Tongy a stálo by za to si na ni zajet, věděl jen málokdo v našich krajích. "Mám takovou vlastnost, že než jdu vysílat třeba do rádia, trávím pětačtyřicet minut ve vaně, kde si čtu všechny novinky a události, přichází mi to do iPadu, ve kterém mám i turistické průvodce," vysvětloval.

"A jižní Pacifik kontinuálně sleduju a navštěvuju šest sedm let. Na Cookových ostrovech jsem byl už v roce 2009. Tyhle země byly zatím skoro nepoznané a splnil jsem si sen, když jsem si v únoru koupil letenku. Jen nevím, jaké cestovatelské sny si plnit teď. Ale začnu číst nějaké nové průvodce a vydám se zase někam dál," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám