Hlavní obsah
Článek

Obdobný spor, který se před časem rozhořel mezi Support Lesbiens a Portless nebo Michalem Hrůzou a Ready Kirken, se nevyhnul ani české heavymetalové scéně. Rocková legenda Citron se názorově rozdělila na dvě části.

Na jedné straně stojí bubeník Radim Pařízek s registrovanou ochrannou známkou, takže jede dál s novou partou včetně legend, jako jsou Tanja a Láďa Křížek. Na druhé straně je zbytek skupiny, který společně pokračuje dál a do vyřešení sporu bude vystupovat pod názvem Limetal, který odkazuje na název původního seskupení.

"Došlo k jakési rozvodové rvačce a v poslední fázi začíná z jejich strany docházet k bezostyšnému lhaní a překrucování pravdy. Mám ochrannou známku, většinu písniček jsem vytvořil já a Citron fungoval, když tam ještě kluci nebyli, několikrát i odešli. A teď se vydávají za zakladatele, zatímco my připravujeme turné, a to nás poškozuje. Citron je Citron, to už oni nejsou. Ale vystoupili z něj dobrovolně, rozhodli se v létě jít jinou cestou, a teď jim asi došlo, že všude je chleba o dvou kůrkách," řekl Super.cz Radim Pařízek.

Kapele Limetal zase vyjádřily podporu rodiny dvou zesnulých členů Citronu, zpěváka Stanislava Hranického a kytaristy Jindřicha Kvity. Muzikanti z Limetalu, ve kterém kromě bubeníka zůstali všichni členové Citronu, tedy kytarista Jaroslav Bartoň, baskytarista Václav Vlasák, zpěvák Fany Michalík a kytarista Jiří Šperl, právě natáčejí novinkové album. Na bubenický post ve studiu přizvali jako hosta bubeníka Lukáše Pavlíka známého z Čechomoru, od Kamila Střihavky (59) nebo Ewy Farne (30).

„Je nám to velice líto, ale kapela Citron, tak jak ji fanoušci znali od mého příchodu v roce 1984, se mění. Nezastíráme, že důvodem jsou dlouholeté hudební neshody mezi námi a bubeníkem, který kapelu opustil a teď nám brání užívat to, co jsme za 30 let společného hraní vytvořili,“ uvedl kytarista Jaroslav Bartoň, jenž od 80. let spoluvytvářel zvuk Citronu a autorsky a aranžérsky se podílel na nejznámějších albech Plni energie a Radegast.

„Všichni členové Citronu chtěli pokračovat dál a vyvíjet se, ale bubeník měl zcela odlišný názor. Nebavilo ho hrát, zkoušet, pracovat na nových věcech a měl také problémy ve studiu. Místo, aby to řešil, odešel s názvem. Mrzí nás, že teď zneužívá média, která vlastní, k neférovému očerňování a šíření polopravd. Fanoušci se pak musí cítit zmatení, ale každý přece pochopí, že když zůstane v kapele jen jeden člen, tak už to není ta kapela,“ dodal Václav Vlasák, který je v kapele rovněž od roku 1984.

„Snažíme se tím moc nezabývat. Máme nového bubeníka, makáme na nových věcech, máme z toho radost. Pokračujeme s názvem Limetal,“ upřesnil.

„Kapela fungovala setrvačností a mě nebavilo její udržování. Má dušička v ní skomírala. Pak přišel výbuch v kapele, kluci mi řekli, že na to kašlou a nechtějí se mnou být. Potkal jsem pak ale Láďu Křížka a zjistil, kolik má entuziasmu. Nadchl se pro můj nový projekt a byl pro to, abychom navázali na album Radegast, které bylo ve své době nadčasovým počinem. Postupně se přidali další členové, se kterými jsme si od začátku naprosto rozuměli. Napadlo mě téma Rebelie rebelů, tedy příběh o novodobé rebelii, a když to všechno do sebe zapadlo, bylo to jasné. Dnes si myslím, že to tak mělo být,“ uzavřel Pařízek.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám