Hlavní obsah
Článek

Mladíka, kterého vidíte na fotce, diváci na televizních obrazovkách bez typických vousů snad nikdy neměli možnost vidět. Rodák z Brna je znám svou obrovskou všestranností. Jedná se o známého konferenciéra, moderátora, zpěváka, trumpetistu, režiséra, scenáristu i herce, který žil padesát let se svou osudovou ženou, jež bohužel loni v březnu zemřela. Poznali jste ho?

Mladíkem na fotce je Eduard Hrubeš, který v devadesátých letech bodoval u diváků se zábavným pořadem Neváhej a toč!. Tatínek z něj přitom chtěl mít diplomata, a tak ho nechal vystudovat francouzské gymnázium. Po nedokončených vysokoškolských studiích na Lesnické fakultě a vojně se však Eduard Hrubeš rozhodl pro úplně jinou profesní dráhu.

Odjel do Prahy, kde vystudoval FAMU, a roku 1967 pracoval v Armádní redakci Československé televize. Počínající normalizace mu však nebyla po chuti, a tak se rozhodl na vlastní žádost z televize odejít. Natáčení dokumentů vyměnil za konferování na koncertech známých orchestrů. Později se stal uměleckým šéfem neotřelé dechovkové kapely Velkopopovická Kozlovka, kde nejen hrál na trubku, ale i zpíval, skládal písně a moderoval.

Do povědomí diváků se však nejvíce dostal díky moderování zábavného pořadu Neváhej a toč!, za něž získal roku 1997 ocenění v anketě televizní popularity TýTý.

Osudovou ženou tohoto sympatického všeuměla byla kostýmní výtvarnice Blanka, kterou si vzal po tříleté známosti a celkově s ní žil neuvěřitelných padesát let.

Vždy dobře naladěnou Blanku však před třemi lety náhle postihla mozková mrtvice, po níž oslepla a přestala chodit. Hrubeš se musel vyrovnat s nejtěžším okamžikem svého života. Manželce už se zdravotní stav bohužel nezlepšoval.

„Jdete si na chvilku dáchnout a vrátíte se do úplně nové situace. Ze začátku jsem hluboce věřil, že současná medicína vyřeší všechno, ale postupem času jsem začal chápat, že nebude. A nebylo. Byla na tom tak špatně, že bylo těžké vůbec najít polohu, aby mohla v noci spát,“ řekl v páteční 13. komnatě oblíbený moderátor a konferenciér.

Obětavý herec dvakrát denně docházel za nemocnou ženou do nemocnice a později do zařízení boromejek pro dlouhodobě nemocné. Jeho osudová žena však svůj život nakonec prohrála. Hrubeš nesl smrt manželky velmi těžce. Útěchu nachází u dcery Blanky, zetě Ivana Jiříka (známého ze seriálu Cesty domů) a tří vnoučat. Momentálně moderuje rozhlasový pořad U muziky.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám