Hlavní obsah
David Zápal
Článek

Odešel laskavý a mlčenlivý klaun! Smrt nestora českého filmu a divadla Lubomíra Lipského (†92), který zemřel v pátek v jedné z pražských nemocnic po delších zdravotních komplikacích, pro jeho známé a kolegy nebyla žádným překvapením. Posledních pár let byl slabý jako větvička a špatně mluvil i chodil. A v roce 2015 se skoro nehnul z nemocnice. Proto se většina z umělců, kteří ho osobně znali, shodla, že se dožil požehnaného věku, smrt už ale pro něj prakticky musela být vysvobozením.

„Co k němu mám říct? Je mi smutno. Odešel parťák, se kterým jsem točil možná nejvíc ze všech. Věděl jsem už od srpna, že přijde jeho konec, čekal jsem to. Přece jen nebyl nejmladší a měl za sebou už spoustu věcí. Nedá se nic dělat. Musíme tam všichni. Upřímně jsem pohřbil už tolik kolegů a také manželku, že každá další smrt kamaráda je nešťastná, ale už je přijímám v klidu,“ řekl Super.cz Jan Skopeček. Ten v branži byl asi největším kumpánem zesnulého klauna z Šesti medvědů s Cibulkou, objevil se s ním (i s Ladislavem Trojanem) i v Třech chlapech v chalupě.

A jaký byl pan Lipský, když se vypnuly kamery?

„S Lubomírem se výborně mlčelo. Nebyl vůbec společenský. Vždycky šel k věci, když o něčem mluvil. Nebyl to žádný 'vtipkař', jak bývají někteří kolegové. Třicet let jsme se scházeli asi každý měsíc v sestavě Trojan, Lipský a já. Teď už se tedy budeme potkávat dva a parťák nám bude chybět,“ podotýká melancholicky.

„Další kolegáček je pryč? To je mi moc líto. On byl skvělá povaha, nikdy se nemračil, na nikoho nezlobil, pořád byl milý a každému ochotně pomáhal. Když ale vezmu, jak na tom byl zdravotně po té mrtvičce, asi by byl rád, že už to má za sebou. Práci miloval nadevše a nemohl bez ní existovat. A protože dělat už nemohl, asi trpěl. Byl to laskavý člověk a těch už je dneska málo, tak na něj budu moc vzpomínat,“ uvedl Jiří Krampol (85).

A do vzpomínek se ponořil muž, který Lipskému nabízel poslední roli v životě. Neúspěšně, už to nešlo. „Lubomír Lipský s panem Skopečkem měli v jedničce až trojce Kameňáku prakticky hlavní role. Před dvěma lety, když se natáčela čtyřka, pan Lipský byl už v pozadí, sám totiž říkal, že má problémy s textem. Ale na place byl úchvatný a byla s ním ukrutná pohoda, stejně jako s jeho celoživotním parťákem panem Skopečkem,“ řekl nám producent všech Kameňáků Pavel Pásek.

„V zimě jsme mu nabízeli, aby hrál i v novém Vánočním Kameňáku, hrozně mile nám děkoval, ale sám prohlásil, že se na to už necítí zdravotně a že nám drží palce. Na premiéře třetího prosince na něj budeme všichni vzpomínat. I když v tom filmu nehraje, jako by tam s námi stále byl. Do Kameňáku totiž vždycky neodmyslitelně patřil a místní hospoda, jako by bez něj byla prázdná,“ přidal Pásek.

Reklama

Další články

Načítám