Hlavní obsah
Článek

Když Domenico Martucci (47) redaktorovi Super.cz v závěru minulého týdne poslal esemesku o své vážné nemoci, mnoho lidí si myslelo, že si ji vymyslel jen proto, aby mohl "beztrestně" utéct od labilní Ivety Bartošové (†48). Naší redakci se ale podařilo zkontaktovat italského hraběte, který se po posledních útocích na svou osobu obrnil hradbou mlčení, a získat od něj další informace. "Trpím svalovou dystrofií," říká Martucci. Pacienti s nejvážnější formou této choroby mají smutnou prognózu - vědí, že se jednou udusí nebo dojde k definitivní zástavě srdce.

"Asi za pět až deset let přestanu chodit. Kolem padesáti umřu," řekl nám věcně Martucci. Nemoc ochabování svalstva postihuje většinou malé děti. Avšak existují desítky různých mutací genu a postihovat tak může i starší muže, jako je Domenico.

"Svalová dystrofie je soubor mnoha druhů genetických nemocí postihujících svalstvo. Záleží na tom, který gen je postižený. V nejtěžších případech dochází k úmrtí, neboť nemoc postihne buď srdeční sval nebo dýchací cesty či obojí a pacient pak umírá na zástavu srdce nebo udušení," uvedl pro Super.cz specialista na tuto nemoc MUDr. Petr Vondráček z Masarykovy univerzity v Brně. Podotýká, že nejtěžší formy tohoto onemocnění jsou v současné době neléčitelné, zhruba do pěti let by ale mohla pomoci právě klinicky testovaná molekulárně-biologocká léčba.

"Nemá cenu o mé nemoci psát, protože se bude spekulovat o tom, že jsem ten chudáček, který hledá výmluvu, aby elegantně utekl od Ivety," krčí rameny Ital Domenico.

Reklama

Další články

Načítám