Hlavní obsah
Jiří Nedvídek
Článek

Osmdesátá léta byla hodně specifická. Od módy, účesů až po muziku. V té československé se tenkrát na výsluní dostali zpěváci, které leckdy i jeden jediný hit dokázal vystřelit mezi populární tváře. Neochvějná pozice Karla Gotta z předešlých let byla rázem ohrožena. Pojďte si s námi připomenout, koho si pubescentky nejčastěji lepily v panelácích na zdi svých dívčích pokojíků.

Zjevením na samém začátku let osmdesátých byl vlasatý habán, zpívající bubeník Vítězslav Vávra (62). Po svém hitu Holka s citrónovou šálou se stal tak populárním, že mu, jak sám prohlásil, mladé holky samy skákaly do postele. A v roce 1981 měl dokonce zvítězit ve Zlatém slavíkovi. „Už to tenkrát hlásili i v rádiu. Dostal jsem nejvíc hlasů, ale ústřední výbor strany rozhodl, že taková mánička přece nemůže porazit Gotta,“ vzpomínal po letech s úsměvem pozdější manžel Věry Špinarové.

Doslova davové šílenství vypuklo poté, co v éteru zazněly Holky z naší školky. Dodnes nejprodávanější singl vystřelil mezi nejpopulárnější tváře Stanislava Hložka (61) i Petra Kotvalda (56). Oba pánové mají na svém kontě řadu hitů a velmi populární byli i v triu se zpěvačkou Hanou Zagorovou. V roce 1985 se rozešli a začali zpívat sólově.

Popularitě Karla Gotta se v osmdesátých letech nejvíce přiblížil majitel nezaměnitelného chrapláku Dalibor Janda (70). Se svými hity Hráli jsme kličkovanou, Hurikán nebo Žít jako kaskadér dokáže ještě dnes rozvášnit přeplněnou pražskou Lucernu.

Koho ještě puberťačky milovaly? Ve druhé polovině osmdesátých let se na hudební scéně objevili Pavel Vítek (52) s hitem Má svůj den, Sagvan Tofi (59) zabodoval s písničkou Dávej ber a velmi specifické místo v tuzemské pop music měl v té době také Jan Cézar, při jehož písni Vizitka ještě dnes mnozí nevěřícně kroutí hlavou.

Na to, jak tehdejší idoly náctiletých dívek vypadají dnes, se podívejte ve fotogalerii.

Který ze zpěváků byl vaším oblíbencem?
Vítězslav Vávra
8,8 %
Stanislav Hložek
4,7 %
Petr Kotvald
4,6 %
Dalibor Janda
61,7 %
Pavel Vítek
3,8 %
Jan Cézar
2 %
Sagvan Tofi
14,4 %
Celkem hlasovalo 55502 čtenářů.
Související témata:

Reklama

Další články

Načítám