Hlavní obsah
Článek

Už 88 dní spočívá tělo zesnulého krále českého komiksu Káji Saudka (†80) v chladících prostorách jedné z pražských márnic. Důvod je prostý: stále totiž nemá hrob, kde by jeho ostatky definitivně spočinuly.

Rodina umělce totiž usilovala o uložení jeho ostatků na legendárním Slavíně na pražském Vyšehradě. A to se po složitém jednání podařilo.

„Kája bude v dobré společnosti. Moc ženských mít sice vedle sebe nebude, ale parťáka mu bude dělat třeba Karel Čapek,“ uvedla vdova po Saudkovi paní Johanka.

Do procesu schvalování umístění ostatků Káji Saudka na hřbitov slavných Čechů měli co mluvit jak komise složená z osmi lidí, tak archeologové, hygienici nebo památkáři.

Manželka kreslíře uvažovala o zpopelnění svého muže, dcera Berenika byla ale rázně proti, proto se proces schvalování protáhl.

Umělec bude pochován v šedé zinkové rakvi. Jeho hrob prý bude velký tři metry, náhrobek má být z mramoru. „Bude na něm určitě jeho podpis a Berenika dá jako podklad sochařům slavné Kájovy ruce. Vše by mělo vypadat moderně, prostě a lehce. Přesně tak, jaký Kája byl,“ dodala pro Blesk vdova.

Související témata:
Vyšehrad

Reklama

Další články

Načítám