Hlavní obsah
Článek

Mohlo by se zdát, že mu nic nechybí. Útočník Philadelphia Flyers, letošní vítěz Zlaté hokejky a kapitán českého týmu na Mistrovství světa Jakub Voráček si profesně plní své sny. Ve skutečnosti by dal známý sportovec všechny medaile světa za to, aby byla jeho milovaná osoba zcela zdravá. Naneštěstí před dvěma lety hokejistově starší sestře Petře Klausové lékaři diagnostikovali roztroušenou sklerózu.

Jakub je ze své podstaty bojovník a jeho sestra touto vlastností také oplývá. Veleúspěšný hokejista, který je označován za nástupce Jaromíra Jágra, přijel před startem sezóny NHL do Prahy, aby představil Nadaci Jakuba Voráčka, kterou společně se svou sestrou založil. „Myslím si, že když máte tu možnost v životě něco společnosti vrátit, máte to udělat. V prostředí vrcholového sportu ve Státech je to navíc běžné, je to součást kultury, ve které žiju. Rád bych část svých aktivit a zkušeností přenesl do Čech. Větší část práce v nadaci bude na Petře, která je tady víc než já, a navíc zná osobně problémy pacientů, lékařů a organizací, které se tomu věnují. Nadaci jsme se rozhodli dát moje jméno a společně bychom rádi oslovili další osobnosti a firmy, aby se k nám přidaly a pomohly zlepšit situaci lidí s roztroušenou sklerózou,“ říká Jakub.

Vzhledem k tomu, že Voráček odjíždí zpátky za velkou louži, tak se o nadaci bude starat jeho sestra. „Tím, že jsem si tím prošla na vlastní kůži a natvrdo, tak dobře vím, že jsou v našem zdravotnickém systému podstatné nedostatky, které by měla nadace zacelit,” říká Klausová, která hodlá podporovat výzkum, rozvoj registru pacientů, bude podporovat regionální střediska a v neposlední řadě taky pomáhat konkrétním pacientům.

„Když se bratr dozvěděl, že jsem nemocná, tak ho zachvátila panika. Díky včasné diagnostice a nasazení léčby se dá nemoc velmi dobře zpomalit,” říká sympatická Petra a dále uvádí: „Tato nemoc je zrádná. Zásadní pro léčbu této nemoci je její včasné odhalení. Já jsem měla štěstí, že se na to přišlo brzy, a chtěla bych udělat všechno proto, aby to tak bylo i u jiných lidí.”

Reklama

Další články

Načítám