Hlavní obsah
Článek

Karla Högera (†67) dodnes všichni považují za jednoho z největších českých herců. Jeho první kroky před kamerou však o jeho budoucích úspěších v českém filmu nedaly tehdy tušit ještě vůbec nic. Coby známý brněnský herec si v roce 1938 střihl ve svých devětadvaceti letech malou roličku prodavače bot ve zlínském reklamním filmečku s názvem Na sto procent.

Přesto i v tomhle případě zapracoval osud. Krátký reklamní film firmy Baťa režíroval tehdy začínající Otakar Vávra. V roce 1940 přišel Höger do Národního divadla v Praze a tam si ho jako filmového partnera hned vyhlídla v té době na stejné scéně hostující Lída Baarová. Jeho celovečerní debut ve filmu Za tichých nocí (1941) dopadl dobře a další nabídky na milovnické role se jen hrnuly.

Nejednou během protektorátu si na něj vzpomněl i Otakar Vávra. Ty největší filmové postavy Höger ve Vávrových filmech hrál až po znárodnění filmu. Stačí jmenovat snímky Krakatit (1948), Jan Hus (1954), Občan Brych (1948), Srpnová neděle (1960) nebo Zlatá reneta (1965).

Od chvíle, kdy Karel Höger odešel do hereckého nebe, uplynulo letos v květnu už čtyřicet let.

Reklama

Další články

Načítám