Hlavní obsah
Článek

Když se v roce 1900 nechal želví samec Jonathan vyfotit na Svaté Heleně, bylo mu téměř sedmdesát let. Obří plaz s krunýřem žije dodnes a je tak zřejmě nejstarším známým živočichem světa. Na černobílém snímku ze Svaté Heleny, která je důkazem o jeho věku, přitom pózuje s vězněm z dob Búrských válek.

Jonathan je nejstarším „poddaným“ britského impéria, pamatuje totiž všechny monarchy od krále Jiřího IV. přes Viléma IV., královnu Viktorii, Eduarda VII., Jiřího V., Eduarda VIII. a Jiřího VI. až po současnou panovnici Alžbětu II. Za tu dobu se v Downing Street vystřídalo 50 ministerských předsedů.

Samci želvy sloní dělají společnost další senioři jeho druhu David, Speedy, Emma, Frederick a Myrtle. Nikdo z nich ale nedosahuje takového věku jako Jonathan. Ten je zřejmě nejstarším žijícím samcem svého druhu a také vůbec nejstarší známou želvou, dosavadní rekordmankou byla 175 let stará Harriet (želva sloní) z Galapág.

Ani 178 let věku neznamená, že by byl Jonathan impotentním staříkem. Každý rok si rád užívá sexuální radovánky se třemi přítomnými samicemi.

„Jonathan je jedinou přeživší želvou ze tří, které dorazily na Svatou Helenu v roce 1882. Když ho přivezli, byl zcela dospělý a minimálně 50 let starý. Proto je mu dnes minimálně 178 let. Je to nejstarší obyvatel Svaté Heleny a je také nejstarší želvou a možná i živočichem světa,“ tvrdí mluvčí svatohelenské vlády, které želva patří.

Na ostrov byl Jonathan převezen ze Seychelských ostrovů a patří k ohroženému druhu želva obrovská (Dipsochelys gigantea) z čeledi Testudinidae.

Související témata:
Živočich

Reklama

Další články

Načítám