Hlavní obsah
Článek

Jako jedni z prvních jsme měli možnost vidět dokument Rytmus - Sídliskový sen, který je intimní zpovědí rappera Patrika Vrbovského (47). Vypořádává se v něm se vztahy v rodině, otčímem, o němž do osmnácti let nevěděl, že není jeho biologickým otcem, i s tím, že je poloviční Rom.

Snímek je to docela kontroverzní. "Vážně? Mně už ani nepřijde. Možná už jsem zmagořený a kontroverzní věci mi připadají normální. Jsem rád, že to mám za sebou a je ukončená vážná etapa mého života. Někomu se to líbit může, někomu ne, ale já jsem si jistý, že i za dvacet let si můžu říct, že jsem tam byl real," domnívá se.

Osmiletým natáčením, z něhož vzešlo mnoho překvapujících momentů, si vyřešil i vztahy v rodině. "Vyložily se karty na stůl před celým národem. S mým otčímem jsem neměl dobrý vztah a včera, po bratislavské premiéře, jsem ho poprvé v životě objal a dal jsem mu pusu. Pomohlo mi to víc se utvrdit v tom, kdo jsem, objevil jsem sám sebe," přiznal.

Patrik do osmnácti let vůbec netušil, že má romské kořeny, poté o sobě ale začal prohlašovat, že je Rom, i když to není úplná pravda. Je pouze poloviční, po otci, který jeho matku opustil, když byl ještě maličký, a pak ho adoptoval její druhý manžel Robert Miezga.

"Polocikán nebo cikán je skoro to samé, ne? Možná v tom byla i provokace, utvrzení v něčem. V životě to tak chodí, že když vás chce někdo na něčem nachytat a myslí si, že máte někde nějakou slabinu, je dobré mu na just ukázat, že je to tak," vysvětloval.

"Chtěl jsem ukázat hrdost na cikánský původ. Nejdřív jsem s tím byl dost nevyrovnaný, protože jsem žil mezi lidmi, kteří neměli cikány rádi, vyjadřovali se o nich jako o nějaké spodině. A když jsem se najednou dozvěděl, že jsem cikán, obával jsem se toho, jak se na mne budou dívat lidi, se kterými jsem vyrůstal. Byl jsem z toho vyschízovaný, předstíral jsem, že jsem Ital nebo Kurd, až jsem došel k tomu, že se nemám za co stydět. Začal jsem se s tím víc identifikovat, poznávat rodinu svého otce, cikány a jejich kulturu. A jsem hrdý 'romák' nebo 'poloromák', kterého poslouchají i bílí," uzavřel.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám