Hlavní obsah
Článek

Sebevražda čtrnáctiletého synovce Filipa, který už neuměl snášet negativní postoj veřejnosti k homosexuálům, byl pro Ester Janečkovou životním mezníkem. Moderátorka, známá hlavně díky pořadu Pošta pro tebe, se na základě této smutné životní zkušenosti zapojila do osvěty a boje proti homofobii. Sama ale přiznává, že se tak stalo pět minut po dvanácté.

„Mně je hrozně líto, že jsem se do těchto aktivit nezapojila už předtím. V rodině máme lesbický pár, který spolu žije už dvacet čtyři let. Měla jsem pocit, že když je sama vnímám jako kohokoli jiného, ne přes jejich sexuální orientaci, ale proto, jací ti lidé ve skutečnosti jsou, tak že to stačí. Není to ale dost. Kdybych se do těchto aktivit zapojila dřív, tak by o tom Filip měl chuť mluvit. Beru to jako morální povinnost, kterou jsem prošvihla,” nechala se slyšet Janečková na zahajovacím koncertu festivalu Prague Pride, který moderovala společně s Lejlou Abbasovou a na kterém prezentovala svou poradnu S barvou ven. „Každým okamžikem na Filipa myslím a jsem přesvědčená o tom, že by tady s námi byl moc rád,” řekla Ester.

Na zesnulého synovce myslí Janečková denně. „Ta rána už není tolik otevřená, jako třeba půl roku poté, co se to stalo. Určitě ale zůstane napořád. Filip se nám v určitých situacích dennodenně připomíná. Já bych byla velmi ráda, kdyby bylo co nejméně lidí, kteří se rozhodnou pro tak radikální a konečné řešení jako on. Byla bych ráda, kdyby i díky naší poradně uvěřili, že bude líp.”

Reklama

Další články

Načítám