Hlavní obsah
Článek

V době zlatých šedesátých neexistovala žádná jiná zpěvačka, která by si dokázala podmanit posluchače jako právě tato drobná dáma s přezdívkou ‚Malá slečna Dynamit‘. Talent od Boha se u ní začal projevovat už v útlém dětství, však i proto spoustu ze svých hitů zazpívala ještě před dovršením plnoletosti. Ovšem, kde Bůh nadělil hlas jako zvon, tam šetřil s výškou.

Dnes sedmdesátiletá americká zpěvačka Brenda Lee totiž dorostla jen do 145 centimetrů a ke své přezdívce přišla v roce 1957 po nazpívání písně Dynamite. Původním jménem Brenda Mae Tarpley měla během zmiňované dekády na svém kontě 47 hitů, které bodovaly v americkém hudebním žebříčku.

Překonat ji v tomto ohledu dokázali pouze Elvis Presley, skupina Beatles a Ray Charles. Právě její hity převzaly i některé české zpěvačky jako například Marta Kubišová - Loudá se půlměsíc (v originále Losing You) nebo Roň slzy od Yvonne Přenosilové podle Brendiny předlohy písně I’m Sorry, kterou představila ve svých patnácti letech.

Její hlas byl neslýchaně silný a vyzrálý už od dětství, vystupovat začala už jako pětiletá a v šesti letech vyhrála pěveckou soutěž pořádanou základními školami. Proto se stala součástí pořadu Starmakers Revue v jednom rádiu v Atlantě a díky tomuto se později dostala i do televize. Například svou populární píseň Rockin' Around the Christmas Tree nazpívala jako třináctiletá.

I když texty mívala často o ztracené a nešťastné lásce, její manželství s Ronniem Shacklettem je pevné jako skála. Za manžela jej pojala už ve svých osmnácti letech v dubnu 1963. Dvojice, jež tak před dvěma lety slavila zlatou svatbu, má dcery jménem Jolie a Julie.

Reklama

Další články

Načítám