Hlavní obsah
Článek

Konkurs, Intimní osvětlení, Nejkrásnější věk, Žert, Skřivánci na niti. To jsou zásadní perly z filmografie Věry Křesadlové (71). Dámy, která byla svého času osudovou ženou Miloše Formana, hvězdou Semaforu a dodnes je symbolem České nové vlny.

K filmu se dostala vlastně náhodou jako zpěvačka amatérské bigbeatové kapely. Tehdy si jí všiml budoucí oscarový režisér Forman a obsadil ji do filmu Konkurs. Začali spolu chodit, vzali se a narodili se jim synové Petr a Matěj. Po společném odchodu do zahraničí se Křesadlová nakonec s dětmi vrátila zpět do Čech, zatímco Forman zamířil do Ameriky. Rozvedli se až v roce 1999.

Dnes, ač již překročila sedmdesátku, je Věra Křesadlová stále vitální dámou. Naposledy hrála v komedii Martin a Venuše (2012) a pamatujete si ji nejspíš také z filmu Medvídek (2007), kde skvostně sehrála uštěpačnou manželku Jiřímu Menzelovi.

„Herecké ambice už nemám. Víc mě baví výtvarná práce. Už delší dobu se zabývám výrobou barevných lamp ve stylu Tiffany, a dokonce si myslím, že jsem v tomhle oboru teď o dost známější než jako herečka,“ prohlásila před pár lety v rozhovoru pro Právo.

Reklama

Další články

Načítám