Hlavní obsah
Adam Chromý
Článek

Po dlouhé kariéře odešel mezi legendy stříbrného plátna americký herec rakouského původu Theodore Bikel. Dožil se úctyhodných 91 let.

Rodák z Vídně se svými rodiči emigroval do USA, kde se mu podařilo prosadit v Hollywoodu. Vzhledem k jeho původu jej však producenti neustále obsazovali do rolí Němců či Rusů. Theodore slavil úspěch už se svým debutem Africká Královna, který natočil ve 26 letech. V roce 1959 byl za herecký výkon v dramatu Útěk v řetězech nominován na Oscara.

Během bohaté kariéry Theodore Bikel natočil desítky filmů a hostoval i ve dvou nejdéle vysílaných seriálech uvedených v hlavním vysílacím čase. Zákon a pořádek i Gunsmoke drží tento rekord díky 20 natočeným sezónám. Kromě filmového plátna a televizní obrazovky však uznávaný herec bodoval i na divadelních prknech. Díky muzikálům The Rope Dancers a Za zvuků hudby byl nominován na prestižní cenu Tony.

Theodore Bikel se stačil čtyřikrát oženit. Nejdelší trvání mělo jeho druhé manželství s Ritou Weinberg Call, s níž se rozvedl po 41 letech a zplodil s ní dvě děti. V roce 2008 vstoupil do svazku s Tamarou Brooks, která ovšem po čtyřech letech zemřela. Bikel nechtěl být sám ani na sklonku života, a tak se v prosinci roku 2013 oženil s Aimee Ginsburg.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám