Hlavní obsah
Článek

Ze starých českých filmů si ji pamatujeme z celé řady nezapomenutelných roliček. Zdeňka Baldová (†73) hrála nejčastěji komické postavy a její doménou byly žvatlavé paničky, potrhlé dámy i starostlivé maminky. Na plátně diváky bavila i dojímala řadu let, své divadelní kolegy na prknech Národního divadla rozesmávala svými legendárními přebrepty. Osobní život představitelky tety Pa z legendární komedie Eva tropí hlouposti zas tak veselý nebyl.

Jako manželka věhlasného divadelního režiséra Karla Hugo Hilara, jehož autorita byla pověstná, Baldová stála dlouho v jeho stínu, obezřetně urovnávala hrozící konflikty v hereckém souboru a starala se svědomitě o jeho zdraví. Vlastní děti nikdy neměli. V padesáti se Baldová stala vdovou. Nejen filmová, ale i její divadelní kariéra se paradoxně po smrti milovaného manžela rozběhla.

„Po smrti Hilarově byla zbavena svého služebnictví, své nevýhodné pozice, začala se objevovat s mladinkou růžolící dívkou, kterou si vzali Hilarovi do domácnosti odněkud ze sirotčince, jmenovala se Lída, tichá, oddaná, s krásnými zuby, silnýma rukama a pohledem jeptišky,“ píše v knize Byla jsem na světě kamarádka a kolegyně Baldové Olga Scheinpflugová.

Mladá dívka Lída, která u oblíbené herečky našla domov, se dle vzpomínek Scheinpflugové o Baldovou starala příkladně a obětavě, a to i v době, kdy herečka v posledních letech života sváděla marný boj s nemocí ledvin. Právě v té době Baldová natočila své dvě nezapomenutelné hlavní role ve filmech Páté kolo u vozu (1957) a Morálka paní Dulské (1958).

„Dala se na židli vynést do lóže, aby byla přítomna předvedení svého posledního filmu, a pak šla umřít na urémii, nevěříc, že je to vůbec možné. Tichá Lída, jakmile věděla, že nastala agónie, běžela do opuštěného domu a spáchala v koupelně sebevraždu svítiplynem, aby, jak oznámila, mohla tam na druhé straně milostpaní přivítat a sloužit jí jako doposud tady na zemi. Peníze, které Zdenička s takovou úzkostí schovávala, podědil stát,“ vzpomínala Scheinpflugová, která do hereckého nebe za svou kamarádkou Baldovou odešla po srdeční příhodě o deset let později.

Reklama

Další články

Načítám