Hlavní obsah
Článek

Režisér a hudebník Zdeněk Švarc (+57), kterého našli oběšeného 22. července v ranních hodinách v pražském Suchdole, svým nečekaným činem šokoval nejen rodinu v čele s Marcelou Březinovou (63), ale i přátele. Přesto se nám podařilo zjistit, že Švarc se otázkou smrti intenzivně zabýval již minimálně čtvrt roku před sebevraždou.

Hodlal totiž zfilmovat knihu Dýchla na mě smrt, ve které se píše i na téma sebevraždy. Téma Švarce podivně fascinovalo. „Před pár týdny mi Zdeněk zavolal a sdělil mi, že se začetl do mojí knihy o smrti. Historky pětadvaceti osobností ho prý zaujaly natolik, že dostal nápad natočit podle nich dokumentární seriál. Už to nestihl. Dost mě jeho smrt vzala, zvlášť když jsem si uvědomil, že se se mnou pár dní předtím bavil o posledních věcech člověka,“ prozradil nám zpívající spisovatel Richard Sacher, který řadu let patřil mezi nejbližší přátele uměleckého páru.

„Se Zdeňkem se znám od jeho svatby s Marcelou. Pomáhal jsem mu s propagací jeho alba s esoterickou hudbou a také s výstavou obrazů. Do poslední chvíle mě nenapadlo, že by něco takového udělal. Když jsem ho však naposledy potkal na Václaváku, působil poněkud sklíčeným dojmem,“ upřesnil Sacher, který se tedy zfilmování svojí páté knihy patrně jen tak brzy nedočká. Švarc byl zpopelněn v pátek 29. července v pražských Strašnicích bez obřadu.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám