Hlavní obsah
Článek

Severokorejská vláda oznámila, že příští rok slavnostně otevře 330 metrů vysokou pyramidu v centru Pchjongjangu, která se stane nejvyšší budovou země a počtem podlaží největším hotelem světa. Bude mít kapacitu tří tisíc pokojů. První hosty ale nakonec ubytuje 22 let po původním termínu, kdy hodlala komunistická vláda hotel otevřít. Patnáct let bylo totiž betonové monstrum zcela opuštěno.

Hotel Rjugjong (anglicky Ryugyong Hotel Tower) má být slavnostně otevřen v roce 2012. Už teď jeho skleněný povrch září do okolí chudobou sužovaného Pchjongjangu. Do roku 2008 patnáct let hyzdila město betonová konstrukce, kterou dělníci opustili pro nedostatek finančních prostředků na dokončení. Před třemi roky ale egyptský konglomerát Orascom slíbil investici 400 miliónů dolarů – asi 6,7 miliardy korun. Severokorejská vláda tvrdí, že stavba stála 750 miliónů dolarů - asi 12,6 miliardy korun.

V hotelu dokončují tři tisíce pokojů, sedm luxusních restaurací, kasino a noční klub. Pro koho? To zatím není jasné.

Počtem podlaží je hotel nejvyšší na světě, neboť jich má 105. Ačkoli se svými 330 metry není technicky nejvyšším hotelem, v Dubaji totiž letos otevřeli Emirates Park Towers, který má sice méně podlaží, ale měří 376 metrů.

Související témata:
Severní Korea
Nejvyšší

Reklama

Další články

Načítám