Hlavní obsah
Článek

Také zpěvák Petr Janda (81) se zařadil mezi známé osobnosti, které ve prospěch nadačního fondu Mathilda, jež se stará o zrakově postižené, vlastnoručně nazdobily nočník. Všechny díla jsou zatím k vidění v muzeu záchodů, ale na podzim půjdou do dražby.

Petr se stal otcem pětkrát (syn bohužel podlehl rakovině), takže si plenek a nočníků užil dostatečně, aby k nim měl vztah. "Když jsem ten svůj nočník maloval, vždycky jsem měl pocit, že to trochu smrdí, což je trochu zvláštní. Je to totiž tak jasný tvar, že se nedá s ničím zaměnit," svěřil Janda.

"Ale maloval jsem s láskou. Zjistil jsem, že by mě to docela bavilo. A taky jsem zjistil, že to malířské řemeslo není tak úplně jednoduché. Když malujete tužkou, nějak tu čáru uděláte, ale tím štětcem udělat rovnou čáru na porcelán, na to aby byla vysoká škola," přiznal.

"Nočníky vynáším ještě pořád. Ta tříletá jde sice už občas na záchod, ale je to na ni ještě veliké a propadá tam. Vychoval jsem pět dětí a u všech byly ty přechody z plenek zhruba ve stejném věku. Ta tříletá Rozárka se teď dokonce třikrát v noci počůrala a přitom už půl roku spí bez plenek. Ale to se tak někdy u dětí stane a kdo ví, kdy se k nim vrátím zase já," smál se.

Související témata:

Reklama

Další články

Načítám